Inovacije u odbojci: Projekat „VolleyKnowledge“ postavlja nove standarde u treningu mladih

Projekat „VolleyKnowledge“, finansiran kroz Erasmus+ Sport program, zabeležio je značajne uspehe u oblasti razvoja treninga mladih odbojkaša.

Fokusiran na integraciju sveobuhvatnih trening metoda koje adresiraju fizičke i psihološke potrebe sportista, ovaj projekat je predstavio novi pristup treniranju.

Projekat, vođen od strane OK Logatec iz Slovenije sa partnerima iz Srbije (DIF Akademija), Severne Makedonije (Janta Volley), Hrvatske (OK Osijek) i Bugarske (VK Dobrudza 07), prvenstveno je usmeren na razvoj detaljnog programa obuke koji je implementiran u sportskim klubovima širom regiona.

“Naš cilj je bio da kreiramo metodičan i naučno potkovan program koji će trenere i sportske organizacije osposobiti da razvijaju mlade talente na najefikasniji mogući način,” objašnjava Danijela Jekić Borković, koordinator projekta.

Profesor Goran Nešić, vodeći stručnjak projekta, ističe važnost integracije psiholoških principa u treninge.

“Osim fizičkih veština, ključ uspeha leži i u mentalnoj snazi. Naši programi su dizajnirani tako da mladi sportisti razvijaju ne samo tehničke veštine, već i sposobnost da mentalno odgovore na izazove koje sport sa sobom nosi.”

Tokom projekta, posebna pažnja posvećena je merenju i evaluaciji efekata treninga, što je omogućilo dalje usavršavanje programa. Kruna projekta bila je konferencija i turnir održani u aprilu 2024. godine, gde su se klubovi čiji treneri su implementirali pilot program takmičili, dok je ekspertski tim pratio specifične parametre učinka.

“Rezultati turnira pokazali su vidljiv napredak u veštinama i tehnikama mladih igrača, što potvrđuje uspešnost našeg pristupa,” dodaje Jekić Borković.

Projekat “VolleyKnowledge” nije samo postavio nove standarde u treniranju mladih, već je i ojačao mrežu saradnje među klubovima, trenerskim kadrom i edukativnim institucijama širom Evrope.

Za više informacija o projektu, kao i pristup svim kreiranim alatima, posetite https://www.volleyknowledge.com/.

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.