Koliko je bio dug put do rodne ravnopravnosti na Olimpijskim igrama?

Ove godine, na Olimpijskim igrama, prvi put je dostignuta rodna ravnopravnost učesnika Olimpijskih igara nakon 128 godina održavanja modernog takmičenja, prema podacima agencije UN Women.

Olimpijski plamen, simbol jedinstva, zapaljen je zajedničkim snagama, od strane muškarca i žene.

Put žena do rodne ravnopravnosti na OI

Na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine u Ateni učestvovali su samo muškarci. Žene su prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu, gde su činile oko 2% učesnika i takmičile se u 5 disciplina.

Danas, 124 godine kasnije, na istom mestu, žene čine 50% učesnika Olimpijade, čime je prvi put dostignuta rodna ravnopravnost učesnika.

Zvaničnici Olimpijskih igara kažu da su ponosni na sportistkinje, koje su svojom istrajnošću uspele da za manje od 50 godina podignu procenat učešća sa 15% na 50% i premaše Olimpijske igre iz 2012. godine u Londonu, koje su bile nazvane „ženske igre”.

Srpske sportistkinje

Srpski tim sportista čini 113 članova od čega su 43 žene, koje se takmiče u raznim sportovima poput: odbojke, košarke, streljaštva, veslanja, borilačkih veština, atletike…

„Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Srbiju je predstavljalo više žena nego muškaraca i osvojile su četiri medalje od ukupno devet. Pre toga, od devet medalja iz Atlante, Sidneja i Atine četiri su donele naše sportistkinje, a šest od 15 osvojenih u Pekingu, Londonu i Riju”, kaže za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Rodna ravnopravnost brojčano postignuta, ali..

Broj sportista i sportistkinja na Igrama u Parizu jeste izjednačen, ali od 32 sporta, 28 je potpuno rodno ravnopravno. Prema najavama organizatora, ove godine je u Parizu predviđeno 152 takmičenja za žene, 157 za muškarce i 20 mešovitih takmičenja.

Ovim se šalje poruka da svaka osoba može da se bavi sportom od rane mladosti i da ima jednaka prava na učešće na najvišim takmičenjima.

Piše: Luka Đoković

Izvor: RTS | Olympic

FOTO: UN Women

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.