Svečano otvaranje 33. Olimpijskih igara: Koje promene nas očekuju u Parizu?

Olimpijske igre pod sloganom „Igre širom otvorene”, održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu. Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, svečano otvaranje desiće se van stadiona.  Na reci Seni u jedinstvenoj paradi nacija, učestvovaće hiljade sportista iz preko 200 zemalja.

Predvodnici srpskog tima

Srpski olimpijski tim koji broji 112 članova predvodiće kapitenka ženske odbojkaške reprezentacije Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić. Njima je pripala čast da budu nosioci zastave Srbije.

Istorijat ceremonije otvaranja

Prve moderne Olimpijske igre svečano su otvorene 1896. godine u Grčkoj, a prva parada nacija upriličena je u Londonu 1908. godine. Na svečani defile od 1928. godine, tradicionalno prva ulazi Grčka, kao zemlja kolevke Olimpijskih igara. Nakon nje, svečanom defileu pridružuju se delegacije zemalja učesnica raspoređene prema abecednom redu, a poslednji ulazi olimpijski tim zemlje domaćina igara.

Po završetku defilea, šef države domaćina Olimpijskih igara zvanično ih proglašava otvorenim, nakon čega sledi paljenje olimpijskog plamena, a kada se vatra razbukta, u slobodan let puštaju se golubice, kao simbol mira.

Svečano otvaranje u Parizu – promene u ceremoniji

Ovogodišnji domaćin Olimpijskih igara uvešće promene u samoj ceremoniji otvaranja. Jedna od njih ogleda se u svečanom defileu sportista koji će ovoga puta čamcima ploviti tokom reke Sene, u dužini od šest kilometara, nakon čega će se zaustaviti na trgu Trokadero, na kom će biti upriličen i zvanični deo ceremonije. Svečanom otvaranju Olimpijskih igara prisustvovaće 300.000 ljudi što će ovu ceremoniju učiniti najvećom u istoriji igara.

Trideset treće Olimpijske igre po redu okupiće desetine hiljada sportista iz celog sveta koji će se u trideset dva olimpijska sporta nadmetati za medalje, a priliku da na njima debituje dobio je i brejkdens.

Svečano otvaranje Olimpijskih igara počinje od 19.30 uz direktan prenos na RTS-u.

Piše: Katarina Tomković

Izvori: Olimpijski muzej I Sportal I Slobodna Evropa | RTS

Foto: BlogSport

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.