Koja je uloga i značaj maskote Friž na Olimpijskim igrama u Parizu?

Olimpijske i Paraolimpijske igre održaće se u Parizu i biće obeležene duhom francuske istorije. Pored različitih sportskih disciplina, pažnju privlače maskote Friž i medalje napravljene od delova Ajfelovog tornja.


Medalje od Ajfelovog tornja


Jedan od glavnih simbola Pariza će se ove godine naći i van francuske prestonice. Nosioci zlatne, srebrne i bronzane medalje, na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, poneće sa sobom delove Ajfelovog tornja. Na olimpijskim medaljama će se uz Ajfelov toranj naći i boginja Nika i Akropolj. Paraolimpijske medalje obeležiće još i pečat „Pariz 2024“ ugraviran na Brajevom pismu, u čast francuskog učitelja, Luja Braja, koji je izumeo sistem čitanja i pisanja za ljude sa oštećenjima vida.


Maskote Friž = sloboda, solidarnost i inkluzivnost


Maskote Friž biće u prilici da dočekaju sportiste iz različitih zemalja i uveličaju jedan od najznačajnijih sportskih događaja na svetu. U susret održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara predstavljen je glavni moto ovih maskota, koji glasi „Sami idemo brže, zajedno možemo dalje“. U skladu sa sloganom, jedan od pomenutih „Frižova“ ima protezu i trkačko sečivo, čime se teži ka ukazivanju na značaj promovisanja inkluzivnosti, solidarnost i vidljivosti osoba sa invaliditetom.


Frigijska kapa, po kojoj su maskote dobile ime, važan je simbol francuske istorije i predstavlja slobodu i sposobnost ljudi da ostvare svoje ciljeve. Upravo je sport, i njegovo predstavljanje na ovakvom događaju, viđen kao revoluciran način promene važnih stvari u društvu.


Koji je značaj i uloga maskota?


Maskote su obično fiktivni likovi, najčešće životinje koji predstavljaju simbol područja u kojem se održavaju Olimpijske igre. Jedan su od najznačajnih ambasadora Olimpijskih igara i u zvaničnoj upotrebi su od 1972. godine. Tradicija ni dan-danas nije prekinuta, a maskote, pored obeležja država, nose i važne poruke u vidu vrednosti koje su istaknute na svakim Olimpijskim igrama.


Podsećamo da će se OI održati u periodu od 24. jula do 11. avgusta, dok će Paraolimpijske igre trajati od 28. avgusta do 8. septembra. Prvi dan Olimpijskih igara biće obeležen ragbi utakmicom između Australije i Samoe sa početkom u 15.30 časova.


Piše: Aleksandra Jovanović

Foto: Olympics.com

Izvori: BBC I OKS I Olimpijski muzej

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.