Prvi upisni rok završen: Nastavnički smerovi u problemu

Posle prvog upisnog roka na Beogradskom univerzitetu preostalo je 3.781 slobodno mesto, od čega 2.085 na budžetu i 1.696 za samofinansirajuće studente. Upadljiv je manjak interesovanja budućih brucoša za nastavničke smerove, pogotovo na Hemijskom, Fizičkom i Geografskom fakultetu.

Planirano je upisivanje 15.303 studenta na 105 studijskih programa za školsku 2024/25. godinu, a po programu afirmativnih mera upisano je 94 studenta. Na 20 studijskih programa su popunjena sva mesta, dok su na 10 popunjena budžetska mesta, a ostala su još mesta za samofinansiranje. Na dva programa nema upisanih studenata, stoji u saopštenju Univerziteta u Beogradu.

Najveće interesovanje je za IT sektore, medicinske nauke i arhitekturu, dok su nastavnički smerovi, posebno hemija (1 upisani), fizika (3 upisana) i geografija (14 upisanih), beležili pad interesovanja.

Drugi upisni rok

Drugi upisni rok počinje 29. i 30. avgusta, a prijemni ispiti su zakazani za 2. i 3. septembar. Prof. dr Dejan Filipović prorektor za nastavu se nada dobrom odzivu kandidata i popunjavanju preostalih mesta.

„Kandidatima koji nisu uspeli da upišu željeni fakultet poručujem da je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na preko 70 studijskih programa”, poručio je Profesor Filipović u saopštenju.

Popunjena mesta

Fakulteti na kojima više nema mesta u narednom upisnom roku su Arhitektonski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet bezbednosti i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, dok je jedno slobodno mesto ostalo na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Gde su preostala slobodna mesta?

Kada govorimo o prirodno-matematičkim i tehničko-tehnološkim fakultetima, 14 slobodnih mesta je ostalo na Mašinskom fakultetu i Farmaceutskom fakultetu, 39 mesta na Saobraćajnom fakultetu, 41 mesto na Ekonomskom fakultetu, 61 mesto na Biološkom fakultetu, 76 mesta na Građevinskom fakultetu, 81 mesto na Hemijskom fakultetu i za jedno mesto više na Fakultetu za fizičku hemiju. Nešto više mesta je ostalo na Fizičkom fakultetu (109), Geografskom fakultetu (166), potom Tehničkom fakultetu u Boru (169), Tehnološko-metalurškom fakultetu (214) i Matematičkom fakultetu (214).

Po 251 slobodno mesto je ostalo na Rudarsko-geološkom i Šumarskom fakultetu.

Fakulteti koji su okrenuti medicini broje 28 slobodnih mesta na Stomatološkom fakultetu, 43 mesta na Fakultetu veterinarske medicine i 107 mesta na Medicinskom fakultetu.

Fakulteti humanističkih usmerenja

Najmanje slobodnih mesta na fakultetima koji izučavaju društvene nauke je ostalo na Fakultetu političkih nauka sa 27 slobodnih mesta, potom 84 mesta na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, 155 mesta na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača, 218 mesta na Filozofskom fakultetu, kao i 231 mesto na Pravnom fakultetu.

Najviše slobodnih mesta je ostalo na Poljoprivrednom fakultetu (502) i na Filološkom fakultetu (618).

Piše: Milica Paunić

Izvor: Univerzitet u Beogradu

Foto: Unsplash

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.