Najbolje rangirani svetski univerziteti: Evo gde su univerziteti iz Srbije i regiona

Četiri univerziteta iz Srbije našla su se na nedavno objavljenoj QS rang-listi najboljih visokoškolskih ustanova, koja obuhvata 1503 univerziteta iz 105 sistema visokog obrazovanja.

Po broju rangiranih univerziteta, SAD zauzimaju prvo mesto sa brojkom od 197 univerziteta. Potom slede Velika Britanija sa 87 i kontinentalna Kina sa 71. rangiranim univerzitetom. Od ukupnog broja svih rangiranih univerziteta, 499 je sa evropskog kontinenta.

Kriterijumi po kojima su se rangirali univerziteti su: akademska reputacija, reputacija poslodavaca, citiranost fakulteta, procenat studenata iz inostranstva, međunarodna istraživačka mreža, izgledi za zapošljavanje, održivost, odnos nastavnika i studenata i drugi.

Najbolje rangirani svetski univerziteti

Prvoplasirani MIT – Masačusetski institut tehnologije ostvaruje isti plasman trinaestu godinu zaredom. Među prva tri plasirana našli su se još, redom, Imperijalni koledž u Londonu i Univerzitet Oksford. Van Velike Britanije, najbolje rangiran evropski univerzitet je ETH u Cirihu, koji zauzima sedmu poziciju na rang-listi.

Ostali univerziteti koji su ušli u prvih deset najboljih su univerziteti Harvard, Kembridž, Stanford, UCL (London), Nacionalni univerzitet Singapura i Kalifornijski tehnološki institut.

Plasman univerziteta iz Srbije i regiona

Među univerzitetima iz Srbije, najbolji plasman ostvario je Univerzitet u Beogradu, našavši se u grupi univerziteta između 731. i 740. pozicije, što je za nijansu lošije u odnosu na prošlogodišnju poziciju (između 721. i 730. mesta).

Univerzitet u Novom Sadu se našao u grupi između 1001. i 1200. mesta. Slede Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitet u Nišu koji su između 1201. i 1400. mesta. Kragujevački univerzitet je popravio plasman u odnosu na prošlu godinu, kada se nalazio u grupi univerziteta rangiranih od 1401. mesta pa naniže.

Među univerzitetima iz drugih država regiona, najbolji plasman ostvario je Univerzitet u Ljubljani, zauzevši 596. mesto, zatim slede Univerzitet u Zagrebu (651-660. mesto) i Univerzitet u Mariboru (901-950. mesto). Univerzitet u Sarajevu je u grupi od 1001. do 1200. mesta, a univerziteti Josip Juraj Štrosmajer u Osijeku, Primorski univerzitet u Kopru i univerziteti u Rijeci i Splitu između 1201. i 1400. mesta.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: Danas | QS World University Rankings

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.