Istraživanje „Zdravo dvadesete”  pokazuje: Stres i nedostatak sna ključni problemi mladih u Srbiji

Rezultati istraživanja su pokazali da održavanje psihičkog blagostanja predstavlja izazov za mlade. Stres i manjak sna su glavni problemi mladih. Iako se više od polovine ispitanika trudi da vodi brigu o svom zdravlju, podaci pokazuju da mladi uglavnom na sistematske preglede odlaze samo kada je to neophodno.

Psihičko blagostanje

Psihičko blagostanje uključuje vreme za sebe, dovoljno sna i ograničenje spoljašnjih faktora, najviše tehnologije. Umor i zamor su glavni problemi za 39 odsto mladih, od kojih su većina žene. Prehlade su problem za 31 procenat mladih, dok depresija i anksioznost pogađaju 23 odsto ispitanika. Višak stresa i nedostatak sna su najčešći problemi na koji se mladi žale, a rad na sebi, dovoljan san i smanjenje spoljnih uticaja smatraju se ključnim za boljitak kvaliteta života.

Fizička aktivnost i ishrana

Istraživanje je pokazalo da 24 odsto ispitanika smatra da vodi računa o svom zdravlju, dok se 47 odsto trudi da to čini.

Većina je u prethodnoj godini uvela promene poput povećanja kretanja, njih 63 odsto, bolje ishrane, 53 odsto ispitanih, bavljenja sportom, 40 procenata, i manjeg konzumiranja alkohola, 35 odsto.

Iako se suočavaju s nedostatkom sna, pravilne ishrane i balansa između posla i slobodnog vremena, većina uspeva da izbaci cigarete, što je skoro polovina ispitanih, i konzumira dovoljno svežeg voća i povrća, 76 odsto ispitanika.

Sistematski pregledi i briga o zdravlju

Mladi uglavnom odlaze na sistematske preglede samo kada je neophodno zbog fakulteta ili posla koji rade, što je 25 odsto ispitanih. Jednom u godinu dana odu njih 21 odsto, dok 17 procenata njih nikada ne ode. Oko 30 odsto sebe smatra nemarnim po pitanju zdravlja, dok više od polovine onih koji se trude da vode računa o zdravlju čine žene, 52 procenata.

Rad na sebi i mentalno zdravlje

Nedostatak vremena za sebe predstavlja ogroman izazov. Iako su mladi svesni važnosti sna, često ne uspevaju da uspostave normalan režim spavanja. Takođe, nastoje da smanje korišćenje tehnologije pred spavanje. Kada prepoznaju problem, više od polovine se obraća stručnom licu, prijateljima 37 procenata, dok se 25 odsto nikome ne obraća.

Anksioznost i koncentracija

Anksioznost je česta, naročito među ženama, a intenzivira se prilikom donošenja važnih odluka ili u neprijatnim situacijama. Mladi je rešavaju posetama stručnjaku ili sopstvenim tehnikama, a lekovi su poslednja opcija kod rešavanja ovog problema. Problemi sa koncentracijom su takođe prisutni, posebno tokom ispitnih rokova. Mladi koriste tradicionalne metode kao što su kafa i energetska pića, ponekad i čokolade za poboljšanje koncentracije. akođe prepoznaju važnost odmora, meditacije i druženja s prijateljima.

Istraživanje

Istraživanje „Zdravo dvadesete” sprovedeno je na uzorku od 600 ispitanika iz Srbije u periodu januar – februar 2024. godine, obuhvatajući mlade od 19 do 30 godina.

Piše: Jovan Manojlović

Izvor: Zdravo dvadesete

Foto: Zdravo dvadesete

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.