Novo(ne)izabrani dekan FPN-a Slaviša Orlović podneo ostavku

Dok odlazeći dekan FPN-a Dragan Simić tvrdi da profesor dr Slaviša Orlović nije izabran za novog dekana, Orlović za to vreme podnosi ostavku na mesto izabranog dekana.

Kako prenosi N1, Simić je izjavio da na osnovu zakona i statuta FPN-a, kao i mišljenju pravne službe Orlović nije izabran za dekana.

Podsetio je da je za izbor potrebna apsolutna većina od 14 glasova, dok je na jučerašnjoj sednici Saveta FPN-a, Orlović osvojio 13 glasova.

Prema rečima dekana Simić, na predlog članice Saveta Maje Gojković odlučeno da se biračko telo Saveta svede na 22 člana zbog ostavki petoro članova, a po ovome 13 glasova je dovoljno za izbor.

„Stav pravne službe je da je takvo tumačenje protivzakonito“, zaključio je Simić.

Sa druge strane, Orlović u svom saopštenju dao je ostavku na mesto izabranog dekana, stavljajući fakultet na prvo mesto. Navodi da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci blokirali rad fakulteta.

„Postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim Fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina članova NNV“, naveo je Orlović u saopštenju.

Takođe je dodao da je javnost već obaveštena zvaničnim dopisom dekana i da protiv njega nema odluka niti postupaka.

Piše: Isidora Nedić

Izvori: N1, X.com

FOTO: Privatna arhiva

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.