Na putu ka metropoli …  11 godina kasnije

,,Vidim Beograd koji beograđani vole, paze, njeguju i održavaju kao i svoje stanove i učestvuju u njegovoj izgradnji, budno pazeći na ono što se događa. Oni razumiju da Beograd nije van vremena i da Beograd ima svoja ograničenja, materijalna prije svega”- rekao je gradski arhitekta Đorđe Bobić za magazin Student, januara 2008. godine.

Beograd je ,,metropola” sa najvećim potencijalom izgradnje. O izgradnji novih objekata i rekonstrukciji postojećih se konstantno priča. U januarskom izdanju magazina Student, iz 2008. godine, objavljen je tekst Marka Dačića o urbanističkim planovima Beograda, čija se realizacija predviđala u narednih deset godina. Sada, skoro 12 godina kasnije, osvrćemo se na te planove i posmatramo koliki udio je ostvaren.

Za Trg republike je planirano da postane veliko gradilište. U trenutku pisanja teksta radilo se na rekonstrukciji Narodnog muzeja, koja je i u junu 2018. godine završena. Najavljeno je da će početi izgradnja gradske galerije na mjestu Staklenca, te i da će se saobraćaj izmjestiti kako bi se formirala pješačka zona koja će se prostirati od Doma vojske Srbije. Pješačka zona nije napravljena, ali je zato Trg republike nakon 519 dana rekonstrukcije poprimio novi izgled.

O izgradnji ,,Delta planet-a” na Autokomandi od strane Delta holdina se govori poslednjih 10 godina, ali realizacija još uvijek nije započeta usled nerješenih vlasničkih struktura, dobijanja građevinskih dozvola i pitanja statusa i budućnosti memorijalnog kompleksa Topovske šume. Ista kompanija je imala u planu izgradnju Delta centra u bloku 19, u kojem bi se nalazio i hotel InterContinental Beograd što se nije ostvarilo. Međutim, trenutno se govori o izgradnji poslovne centrale Delta holdinga, jer je projekat nedavno dobio dozvolu, pet godina nakon prve najave.

Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike je završena 2015. godine samo što projekat nije pripao Borisu Podreki ,jednom od najvećih arhitekti sa ovih prostora, kao što je to planirano. ,,Ne znam šta se događa sa  Muzejom, na izvjestan način sam povređen, jer u vezi sa tim projektom niko odavde ne komunicira sa mnom. Znam da nema novaca, ali muk koji je usljedio nije logičan” – rekao je Podreka za časopis Novosti u martu 2013. godine.

2008. godine je u najavi bilo rušenje stare zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, oštećene u bombardovanju 1999. Planirana je izgradnja modernog objekta koji bi bi trebao postati nova kapija Beograda. Rušenje je počelo u oktobru 2016 godine. Planovi i projekti su se se kroz godine mijenjali, zajedno sa promjenom investitora, sve do 2017. godine kad je predložen plan izgradnje Skyline Belgrade kompleksa od 68 000 m2.

Ideja o izgradnji poslovnih i stambenih objekata na marini Dorćol je aktuelna već duži niz godina, a ove godine je i taj dio zemljišta prodat, te izgleda da je realizacija na vidiku. Pored tog djela obale, veliko je interesovanje i za lijevu obalu Dunava i izgradnju ,, Trećeg Beograda”. Tako da izgleda da će glavni grad kroz par godina činiti Stari, Novi i ,,Treći” Beograd.

Piše: Nevena Barbić

Leave a Reply

Your email address will not be published.