Želiš da postaneš Meteorolog? Fizički fakultet je pravi izbor za tebe

Interesuje te Zemljina atmosfera i promene u njoj? Zanima te kako u kratkom vremenskom periodu dođe do promena vremenskih uslova? Želiš da naučiš kako da predviđaš ponašanje prirode? Ako je tako, odgovore ćeš pronaći na studijama meteorologije.

Meteorologija, smer Fizičkog fakulteta u Beogradu, ima cilj obrazovanje budućih meteorologa. Poslednjih godina meteorologija se sve više ceni u svetu zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Sve o upisu

Na studijski program meteorologija upisuje se ukupno trideset studenta, 25 na budžet i 5 na sanofinansiranje. Školarina za samofinansirajuće studente iznosi 60.000. dinara, a za strane državljane 2.650 evra.

Svi kandidati mogu da biraju da li će na prijemnom ispitu polagati test iz fizike ili matematike. Postoji mogućnost da se polažu oba predmeta i u tom slučaju se boduje bolji rezultat. Od prijemnog ispita su oslobođeni kandidati koji su u trećem ili četvrtom razredu srednje škole osvojili jednu od prve tri pojedinačne nagrade na republičkom takmičenju iz matematike ili fizike.

Tokom studija

Nastava se izvodi na dva načina, putem predavanja i vežbi. Vežbe se najvećim delom odnose na računske zadatke.

Kroz studiranje, studenti se osposobljavaju za kreativno razmišljanje, praćenje naučne literature, razumevanje i rešavanje meteoroloških problema, primenu i predstavljanje rezultata.

Gde nakon diplome?

Diplomirani meteorolozi se mogu zaposliti u Hidrometeorološkom zavodu, kao i na aerodromima. Takođe je moguće ostati na Institutu za meteorologiju i baviti se pedagoškim i naučnim radom.

Dodatne informacije o ovom modulu možeš pronaći na sajtu fakulteta.

Piše: Sandra Stanojević

Izvor: http://www.ff.bg.ac.rs/

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.