Vladana Vučinić: Bilo bi fantastično da Konstrakta pobedi

Vladana Vučinić predstavljaće Crnu Goru sa numerom “Breathe” na “Evroviziji” večeras (12. maja) u Torinu. Vladana će nastupiti u istoj polufinalnoj večeri kada nastupaju i predstavnice Srbije (Konstrakta) i Severne Makedonije (Andrea). Vladana je prvi solo izvođač iz Crne Gore čija je numera emitovana na regionalnoj MTV stranici MTV Adria (sada MTV Europe). 

  • Za sami početak našeg razgvora vratićemo se u davnu 2005. godinu kada si se prvi put pojavila na “Monteviziji” sa pesmom “Samo moj nikad njen”. Danas 17 godina kasnije Radio-televizija Crne Gore početkom godine objavila je da ćeš upravo ti braniti boje svoje države u Torinu. Kakva je bila reakcija nakon što ti je saopštena ova informacija?

,,Tada sam imala ogromnu želju da predstavljam svoju zemlju, a sada je to došlo sasvim spontano. Događaj koji se meni dogodio je bio inicijalna kapisla da napišem pesmu i prijavim je na interni konkurs RTCG. Kada sam saznala da je moja pesma dobila na konkursu, bila sam prepravljena emocijama, jer sada nakon toliko godina dobijam tu priliku da branim boje Crne Gore, a nemam kompletnu porodicu sa kojom bih to mogla da podelila.” 

  • Kada bi jednom rečenicom morala da opišeš numeru “Breathe” ona bi glasila?

,,Izgubila sam mamu od posledica korona virusa, napisala i posvetila sam ovu pesmu upravo njoj. S obzirom da je toliko ljudi izgubio život od posledice virusa moju pesmu posvećujem svima koji su ostali bez nekog bližnjeg. Želim da im poručim da imaju negde nekog ko deli istu sudbinu sa njima. Znam da nije jedna rečenica, ali nemojte mi zameriti.” 

  • Tokom priprema za “Evroviziju” imala si nekoliko nastupa širom Evrope. Šta misliš da li je publika razumela na pravi način poruku koja tvoja numera šalje?

,,Mislim da jesu,  s obzirom da je moja prvobitna verzija pesme na engleskom jeziku. Verziju na italijanskom snimili smo zato što smo odradili simfonijsku verziju, a onda smo došli da ideju da promenimo jezik. Italijanski sam izabrala jer ga govorim, jer je domaćin i jer je melodičan. Snimila sam verziju pesme i na finskom, zato što je to za mene predstavljalo određenu vrstu izazova.

  • Nastupaš večeras zajedno sa predstavnicama Srbije i Severne Makedonije. Andrea, Konstrakta i ti ste imale priliku da se upoznate u Beogradu prilikom snimanja nastupa. Kada bi morala da izabereš jednu od njih dve koja će se naći na pobedničkom postolju to bi bila? Zašto baš ona?

,,To je teško i trik pitanje za nekog sa Balkana, jer mi uvek volimo da se držimo zajedno. Ako već moram da biram, volela bih da živimo u SFRJ – gde smo svi zajedno.” 

,,Vezana sam za Severnu Makedoniju, jer mi baka Makedonka. Što se tiče mog ličnog ukusa, izabrala bih Konstraktu. Njen tim je ove godine odradio fantastičan posao.”

,,Srbija je ove godine napravila jedan veliki iskorak u slanju svog predstavnika. Do sada Srbija nije poslala ništa slično, ali ni “Evrovizija” nije videla ništa slično.  Bilo bi fatastično da ona odnese pobedu!”

Piše: Lazar Smilić

Foto: EBU / ANDRES PUTTING & ALEKSANDRA JOVIĆ

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.