Za sada bez zatvaranja zgrade Hemijskog fakulteta – ide se u dugovanje

Zgrada u kojoj je smešten Hemijski fakultet, za sada, neće biti zatvorena, ali će fakultet izmirivati svoje obaveze samo u iznosu koji uplati država.

Prethodnih meseci spekulisalo se o mogućem zatvaranju zgrade prirodno-matematičkih fakulteta, u kojoj je smešten Hemijski fakultet, zbog nagomilanog duga za struju. Sredstva koja su fakulteti dobijali od države nisu bila dovoljna da se pokriju visoki troškovi održavanja.

Odluka Senata

Nedavno je održana sednica Senata BU na kojoj se analizirao stepen ispunjenosti zahteva za rešavanjem finansijskih problema u visokom obrazovanju. Kako zahtevi nisu ispunjeni, doneta je odluka da će od 1. juna fakulteti Univerziteta u Beogradu isplaćivati obaveze po osnovu stalnih materijalnih troškova samo u iznosu u kom Ministarstvo prosvete uplati za tu namenu.

Prema rečima dekana Hemijskog fakulteta prof. dr Gorana Roglića, prirodno-matematički fakulteti, za sada, neće zatvarati zgradu na Studentskom trgu. Međutim, uprkos trenutnom nastavku rada na staroj adresi bez posledica po redovne aktivnosti, finansijski problemi i dalje ostaju prisutni.

„Hemijski fakultet će se ponašati u skladu sa zaključcima Senata, odnosno, iznos koji Ministarstvo uplati će prenositi davaocima usluga, a za ostatak sredstava idemo u dugovanje“, objašnjava Roglić.

Reakcija nadležnih institucija – izostala

Odgovora nadležnih institucija i dalje nema, uprkos ranijim obećanjima da će se naći rešenje problema finansiranja stalnih troškova. Bilo je najavljivano da će sastanak Radne grupe za izradu nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja biti održan po formiranju nove vlade.

„Što se tiče nastavka rada Radne grupe za izradu Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, još uvek nemamo nikakvih zvaničnih informacija i moje mišljenje je da bez pritiska kompletne akademske javnosti nećemo napraviti nikakav pomak“, zaključuje Roglić.

Nova sednica Senata na kojoj će se razmatrati koraci, biće održana 12. juna. Fakulteti će, pre sednice, uputiti poziv za održavanje sastanka predsedniku Vlade Republike Srbije i predstavnicima nadležnih ministarstava. Kako se dodaje u zaključku sednice Senata, od ishoda sastanka zavisiće donošenje odluka.

Piše: Nenad Ranitović

Foto: Hemijski fakultet

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.