Čokolada, neizostavan sastojak mnogih torti i kolača, nastala je još pre 3500 godina kao napitak u gradovima drevnih Maja. Kroz istoriju je menjala svoj oblik i sastav, a danas je ima preko 600 različitih vrsta. Međutim, znate li kako se pravilno jede?
Mnogi sladokusci pomenuti slatkiš čuvaju u frižideru. Ovaj vid skladištenja je pogrešan, jer čokolada svoju punu aromu daje na temperaturi oko 18°C. To znači da se ne treba uzimati smrznuta ukoliko želimo da osetimo njen pravi ukus.
Većina ljudi jede čokoladu kao i svu ostalu hranu. Ipak, stručnjaci savetuju da se komadići čokolade ne žvaću, već tope u ustima. Ovaj način konzumiranja takođe se preporučuje radi potpune arome, budući da se postepenim topljenjem aktiviraju svi receptori ukusa.
Natali Alibrandi, naučnica koja istražuje hranu i piće, preporučuje da se čokolada jede ujutru. U prepodnevnim satima može nam služiti kao gorivo, a takođe pomaže da umanjimo glad do ručka.
Iako se ne savetuje uzimanje u velikim količinama, čokolada ima svoje benefite. Ona poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje krvni pritisak, kao i opasnost od stvaranja tromba. Održava imunitet, umanjuje stres i čini pamćenje boljim. Budući da benefiti zavise od procenta kakaoa, stručnjaci preporučuju čokoladu sa najmanje 70%.
Elena Gligorijević
Izvori: Čokolade.rs – RTS – Johns Hopkins Medicine
Foto: Unsplash
Leave a Reply