Student te vodi na Poljoprivredni fakultet: Iz prve ruke o Biotehničkom i informacionom inženjeringu

Zanima te poljoprivreda i njena budućnost? Vidiš njen razvoj kroz savremena tehnička rešenja i voliš da koristiš softvere i računare? Ako je tako, možda je studijski program Biotehnički i informacioni inženjering pravi izbor za tebe.

O studijama INBIN-a

Smer Biotehnički i informacioni inženjering (INBIN) na Poljoprivrednom fakultetu pruža znanja iz oblasti poljoprivrede, mašinstva i mehanike, kao i informacionih sistema i navigacije, na čemu će se zasnivati dalji razvoj poljoprivrede. Kao i  ostale grane privrede, i poljoprivreda prati primenu modernih tehnologija i upotrebljava ih u sve većoj meri.

,,To nije trend, već nešto neophodno, jer sa jedne strane postoji sve veća potreba za hranom na globanom nivou, a sa druge sve lošiji uslovi i manjak pogodnog zemljišta usled klimatskih promena” – objašnjava naš sagovornik, Ilija Jevtić, student prve godine osnovnih studija na ovom smeru.

Prijemni ispit

Ovaj studijski program upisuje 30 studenata na teret budžeta i 10 kroz samofinansiranje, a u prvu godinu osnovnih akademskih studija možeš se upisati ako imaš završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. 

Na prijemnom ispitu koji nosi ukupno 60 poena polaže se jedan od pet ponuđenih predmeta: sociologija, biologija, hemija, fizika i matematika. Isto tako, ovde se priznaje prijemni ispit rađen na bilo kom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za slučaj da brucoš nije upisao taj prvi željeni fakultet, a pod uslovom da je polagao prijemni iz gorenavedenih predmeta.

O tome koliko je interesovanje za upis na ovaj program i kolika je konkurencija na prijemnom, Ilija kaže: ,,Interesovanja ima, dolaze deca iz različitih krajeva zemlje sa najrazličitijim srednjoškolskim obrazovanjem, od gimnazija i tehničkih škola do naravno poljoprivrednih. Svake godine se budžetska mesta popune, ali i pored toga se desi da ostane mesta na smeru”.

Kako izgledaju studije i ima li prakse?

Studije INBIN-a traju četiri godine i sastoje se od 34 obavezna predmeta i 8 izbornih. Pored teorije, postoje i vežbe na kojima se održava praktična nastava, neretko na terenu. INBIN, prema Akreditaciji, ima propisane predmete koji obuhvataju obaveznu praksu, a ona često podrazumeva stručne posete kompanijama koje su lideri u ovoj oblasti.

,,Tamo imamo priliku da pokažemo i testiramo svoje znanje, a neretko se dešava i da kompanije ponude plaćenu praksu (uz mogućnost zaposlenja) najboljim studentima” – dodaje Ilija.

Šta nakon faksa?

Nakon studija INBIN-a stiče se zvanje diplomirani inženjer  poljoprivrede. Sagovornik ističe da je ovo zanimanje vrlo traženo u svim firmama koje se bave bilo kojom vrstom poljoprivredne prakse i to baš zbog širokog opsega znanja kojim svršeni studenti raspolažu, kao i zbog sposobnosti da se razume potreba i poljoprivrednika i programera.

Na pitanje kako posmatra ovo zanimanje i razvoj poljoprivrede napretkom ovog INBINA-a, Ilija odgovara da je poljoprivreda i sadašnjost i budućnost, te se teži ka automatizovanim mašinama koje zavise od računarskih sistema.

,,Tu budući inženjeri, koji su diplomci našeg smera, igraju veliku ulogu. Naravno, u saradnji sa ekspertima ostalih smerova koji će biti stručni u njihovim sferama činimo celinu koja je budućnost poljoprivrede i hrane generalno.”

A kao razlog zašto upisati baš ove studije, odgovara:

,,Ukoliko volite tehniku, tehnologiju i programiranje i zanima vas bilo koji vid poljoprivrede, INBIN će vam pružiti sva potrebna znanja za vaš rad i dalji napredak. Ovaj smer je spoj mašinstva, nauke o hrani, elektrotehnike i tehnike – ima za svakoga po nešto!”

Druženje i vannastavne aktivnosti

Poljoprivredni fakultet važi za ustanovu gde se sklapaju brojna poznanstva i prijateljstva, pa je tako i na ovom programu.

,,Druženja nikad ne manjka! Dobijate priliku da upoznate veliki broj ljudi sa različitim interesovanjima, a pružaju vam se i brojne mogućnosti – od studentskih razmena (u okviru programa Erasmus+), preko studentskih putovanja, konferencija i karijernog usavršavanja u našem Centru za karijerni razvoj. Na Poljoprivrednom fakultetu sam upoznao mnoštvo divnih i inspirativnih ljudi, u čemu mi je znatno pomogao i program karijernog razvoja ’Agrif Ambasadori’, čiji sam polaznik” – dodaje Ilija za sam kraj.

Dodatne informacije možeš potražiti na sajtu Poljoprivrednog fakulteta, kao i na  sajtu ovog studijskog programa, a za bilo koje nedoumice i pitanja na raspolaganju su i Instagram stranice fakulteta i ovog smera.

Za buduće brucoše Student je pripremio i Vodič za brucoše.

Piše: Miljana Pantelić

Foto: Fotografiju ustupio Poljoprivredni fakultet

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.