Život kraljice Elizabete: Vojna obuka, ljubav sa Filipom, sedam decenija na prestolu

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini života, a bila je najdugovječniji vladar Velike Britanije. Ove godine je proslavila platinasti jubilej, odnosno 70. godina vladavine, a tokom svoje vladavine je veoma uticala na život ljudi u Britaniji.

Elizabeta Aleksandra Meri, poznatija kao Elizabeta II, bila je monarh Velike Britanije i 15 zemalja Komonvelta, kao i vrhovni poglavar engleske crkve. Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija ćerka vojvode od Jorka, a kasnije i kralja Džordža VI. Njen otac, pa i ona, sasvim slučajno su došli na tron, nakon što je Evdard VIII, brat vojvode od Jorka, abdicirao.

Detinjstvo i Drugi svetski rat

Elizabetu i njenu sestru Margaret odgajala je guvernanta, a Elizabeta nikada nije išla u školu, već se školovala kod kuće, gde su joj uvek bili dostupni najbolji učitelji. Kada je počeo Drugi svetski rat, imala je samo 13 godina, a kada je Ujedinjeno Kraljevstvo ušlo u rat, princeze su evakuisane iz Londona zbog bezbednosti. Elizabeta se pridružila vojsci, 1945. godine, gde je služila kao vozač i mehaničar. Jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku.

Brak sa princom Filipom

Dve godine nakon kraja rata, princeza se udala za svog dalekog rođaka, grčko – danskog princa Filipa. On je u Britaniju došao radi studiranja na Kraljevsko pomorskom koledžu. Počelii su da se druže i dopisuju, što je trajalo i za vreme rata. U javnosti su se zajedno pojavili na venčanju zajedničke rođake 1946. godine. Nakon toga počeli su intenzivnije da se druže, da bi godinu dana kasnije na red došao i brak. Venčali su se u londonskoj Vestminsterskoj opatiji. Filip je morao da se odrekne svih svojih titula i pravoslavne vere kako bi mogao da oženi Elizabetu. Venčanjem je dobio titulu vojvode od Edinburga. Venčanju nije prisustvovao niko od njegove rodbine, izuzev majke, a sa njene strane nisu prisustvovali Elizabetina tetka, princeza Marija, jer na venčanje nije bio pozvan bivši kralj Edvard. Nakon venčanja, otputovali su na Maltu, zbog njegovog posla, gde su živeli dve godine.

Elizabeta i Filip dobili su sina Čarlsa, koji je sinoć postao kralj. Pored njega, dobili su još troje dece – prinčeve Endrua i Edvarda i princezu Anu.

Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u aprilu prošle godine, u 99. godini života.

Dolazak na presto

Vest o očevoj smrti zatekla je princezu u Keniji, 6. februara 1952. godine. Odmah po saznanju, vratila se u London i istog dana je proglašena za kraljicu Kanade, a dan kasnije i za kraljicu Ujedninjenog Kraljevstva. Svečano je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji, a to je bilo prvo krunisanje prenošeno na televiziji.

Njenu vladavinu obeležio je početak i kraj Hladnog rata, osnivanje Evropske unije i izlazak Britanije iz iste, vrhunac i pad SSSR-a, promena raznih režima u svetu, stvaranje novih granica i država.

Godine 2015. postala je britanski monarh koji je najduže vladao, kao i ženski monrah koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Zanimljivosti o kraljici

Kraljica Elizabeta važi za jednu od najuticajnijih žena svih vremena, koja je provela sedam decenija na prestolu. Ona je prva kraljica  koja je posetila neku komunističku zemlju na istoku Evrope – Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju 1972. godine. Nju i princa Filipa u Beogradu je dočekao Josif Broz Tito.

U oktobru 2021. je odbila nagradu magazina “Oldie” za “staru osobu godine”, a njen asistent je rekao da Njeno veličanstvo veruje da ste stari onoliko koliko se osećate starim.

Vlasnik je svih delfina i kitova u britanskim vodama, što datira od statuta iz 1324. godine, koji važi i danas.

Jedan od razloga zašto je nosila jednobojne komplete je da bi bila prepoznatljiva u gužvi.

Pišu: Sandra Stanojević i Isidora Nedić

Izvor:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0_II

https://24sedam.rs/svet/vesti/136752/prezivela-atentat-i-gospodari-delfinima-70-zanimljivosti-o-kraljici-elizabeti-koje-niste-znali/vest

STUDENT – DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.