Nova pravila za putovanje u Evropsku uniju – sve što treba da znate o EES i ETIAS sistemima

Novi sistem provere ulazaka i izlazaka u Šengen zonu uvodi se ove jeseni za građane zemalja koje nisu deo Evropske unije, ali kojima nije potrebna Šengenska viza.

Uvođenje EES sistema od novembra

Novi EES sistem počeće sa radom 10. novembra. To znači da će građani Srbije, Makedonije i BiH kao i ostalih pedesetak zemalja koje spadaju u ovu kategoriju, morati pri prvom ulasku u EU da očitaju pasoš na specijalnim aparatima, ostave otisak prsta i sken lica tj. biometrijske podatke. Zvaničnici EU očekuju povećano čekanje na granicama u početnom periodu od datuma implementacije sistema.

Ovim se olakšava kontrola na spoljašnjim granicama EU i predviđa veliko smanjenje gužvi dugoročno gledano, pošto će praćenjem pečatima ući u istoriju. Isti ovakav sistem već imaju Kanada, SAD i Australija. Jedini izuzetak će biti građani koji imaju boravišnu dozvolu na teritoriji EU.

Sistem će, pored provere vremenskog intervala boravka, proveravati i da li građanin ima zabranu ulaska u EU. Bitno je naglasiti da ovaj sistem ne menja granične provere, već samo olakšava posao  graničara.

Šta je ETIAS?

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije – ETIAS se planira da zaživi postepeno od prve polovine naredne godine. On podrazumeva da će građani Trećih zemalja morati da podnesu zahtev za odobrenje boravka na području EU. Zahtev za odobrenje će koštati 7 eura i jednom odobreno, važiće 3 godine ili do isteka putne isprave.

ETIAS neće funkcionisati kao viza, već kao preduslov za ulazak u EU, i kao prvi stepen  bezbednosne provere lica kojih ulaze u EU.

Uvođenje ovih sistema predstavlja modernizaciju graničnih kontrola i procedura u EU. Iako promena nije drastična i viza i dalje nije potrebna, predviđa se da će građanima trebati vremena da se naviknu na drugačije procedure i načine planiranja putovanja. 

Piše: Luka Đoković

Izvori: Nin.rs I Nikana.gr

Foto: Pixabay.com

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.