Ekološki dug u Srbiji: Beograd godišnje izgubi 3% zelenih površina

Svet je ušao u ekološki dug 1. avgusta, dok je Srbija to učinila dva meseca pre. U Beogradu je u prethodnih godinu dana izgubljeno 3% zelenih površina, što je ekvivalentno gubitku trećine Ade Ciganlije.

Ekološki dug

Ovogodišnja svetska potrošnja resursa je 1.7 puta brža od regenerativne moći prirode, čime izjednačava rezultate najgorih godina koje su zabeležene od početka merenja ekološkog duga 1971. godine.

Dan ulaska u ekološki dug se meri kao odnos sposobnosti Zemlje da udovolji našim zahtevima i naših zahteva od Zemlje, pomnožen sa brojem dana u godini.

Stanje u Srbiji

Srbija je ove godine ušla u ekološki dug 23. maja, što je mesec i po dana ranije nego prošle godine i više od dva meseca ranije od sveta.

Dok svet troši 1.7 puta više resursa, Srbija troši 2.55 puta više. To je parametar našeg odnosa sa prirodom – šumama, rekama, livadama i obradivim površinama, kao i ubrzane urbanizacije, koja se odvija uprkos smanjenju neto stanovništva u gradovima.

Prema podacima Generalnog urbanističkog plana, samo u Beogradu je za godinu dana smanjen udeo zelenih površina za 3%. Na prvi pogled to izgleda beznačajno, ali to je ekvivalentno gubitku trećine Ade Ciganlije.

Uzroci

Viševekovno iskorišćavanje prirodnih resursa, loša održivost, masovna industrijalizacija i neplanska urbanizacija dovele su da svet na godišnjem nivou iskoristi više resursa nego što je moguće obnoviti za život na Zemlji.

Rešenje ekološkog duga

Stručnjaci navode da je jedini izlazak iz ove situacije pametno korišćenje postojećih resursa, ulaganje u obradive površine kako bi većina hrane koju jedemo bila domaćeg porekla, ulaganje u ekološke programe širom cele Srbije, očuvanje i proširenje zelenih površina u gradskim sredinama kao i sveopšte smanjenje otiska ugljenika kako industrije, tako i svakog pojedinca.

Piše: Luka Đoković

Izvori: N1 | Klima101 | RTS | EPA | Worldbank | Wikipedia

Foto: Ada Ciganlija

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.