Da li ste čuli za algoritam koji može sprečiti saobraćajne nezgode?

Tim istraživača sa Univerziteta u Floridi predstavio je algoritam koji omogućava trodimenzionalne rekonstrukcije skrivenih scena koristeći samo jednu fotografiju senke. Ova tehnologija može poboljšati bezbednost na putevima, a pored toga ne zahteva skupu opremu.

Eureka efekat udesa

Ovo istraživanje je, kako navodi profesor Džon Murej-Brus, delimično inspirisano udesom u kome se nedavno zadesio, tj. mišlju da bi voleo da je mogao da vidi da mu automobil prilazi. Do novog algoritma su profesor i njegov student doktorskih studija Robinson Čajkovski došli služeći se samo jednom fotografijom. Konkretnije, Murej-Brus i Čajkovski su kreirali algoritam koji izračunava veoma precizne trodimenzionalne rekonstrukcije prostora iza prepreke u punoj boji.

Kako ovo radi?

U pitanju je prvi algoritam ove vrste. Algoritam funkcioniše tako što koristi informacije sa fotografije bledih senki koje se bacaju na obližnje površine kako bi se stvorila visokokvalitetna rekonstrukcija scene koja je zabeležena.

Napredak u NLOS tehnologiji – TERI tehnologija

Brzo rastuća oblast snimanja bez vidnog polja gde je ovaj napredak postignut – NLOS (od eng. non-line-of-sight) je oblast čiji je cilj da proširi granice konvencionalnih optičkih sistema dekodiranjem informacija u merenjima svetlosti koja stiže do vidljive strane nakon što se reflektuje ili emituje skrivena scena. Kako imaju mogućnost da „vide“ oko prepreka, NLOS sistemi će duboko uticati na različite oblasti istraživanja, jer su praktični i imaju široku primenu.

U istraživanju koje su sproveli Murej-Brus i Čajkovski, predstavljen je pasivan pristup koji se naziva „slikanje sa dve ivice rezolucije“ TERI (od eng. two-edge-resolved imaging), zbog sofisticiranog i jednostavnog koncepta čiji je rezultat postizanje 3D snimaka skrivenog kadra u punoj boji i to sve upotrebom obične digitalne kamere!

Specifično za ovaj algoritam je to što tehnika TERI postiže izuzetan kvalitet vizuelne rekonstrukcije sa najsavremenijim aktivnim 3D NLOS metodama, ali uz dodatnu prednost brzog snimanja.

Značaj u bezbednosti i prevenciji nezgoda

Snimanje bez vidnog polja je od presudnog značaja za prevenciju svih neželjenih posledica smanjene ili nepostojeće vidljivosti objekata koji nam mogu narušiti bezbednost, ali i objekata i regiona blizu kojih se nalazi nešto što tražimo.

Ovaj program ne samo da može da pomogne u sprečavanju saobraćajnih nezgoda, već može i da pomogne stručnjacima za sprovođenje zakona u situacijama sa taocima, kao i u procesu traganja i spasavanja, ali i u vojnim strategijama, što pokriva ogroman broj različitih industrija i pokazuje veliku potrebu tržišta za ovako široko primenljivim algoritmom.

Posebno je značajan finansijski aspekt ovog napretka. Naime, pre ovog projekta, istraživači su koristili obične kamere za kreiranje grubih 2D rekonstrukcija malih prostora. Najuspešnije demonstracije 3D snimanja skrivene scene zahtevale su specijalizovanu i skupu opremu.

„Naš rad postiže sličan rezultat koristeći mnogo manje“, rekao je Čajkovski i dodao da više ne moraju da se troše milioni dolara na potrebnu opremu za snimanje.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: ScienceDaily I Nature

Foto: pexels

NAUKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.