Srbija uvodi vojni rok: Evo koje su izmene zakona predviđene

Obavezni vojni rok u trajanju od 75 dana najavljen je za sredinu sledeće godine. Premijer Miloš Vučević izjavio je da je Vlada naložila Ministarstvu odbrane da u hitnom roku pripremi izmenu zakona kako bi se ukinula suspenzija služenja vojnog roka.

Očekuje se da će Vlada do kraja sledeće nedelje usvojiti predlog izmena zakona. Potvrđeno je da će vojni rok trajati 75 dana, kako ne bi remetio život, školovanje, studiranje ili posao.

Sednica o usvajanju sledeće nedelje

Kako prenosi N1, Vučević je izjavio da će u petak imati sednicu Vlade na kojoj će se usvojiti navedeni predlog o izmeni zakona. Kako Vučević dodatno navodi, izazovno je da vojska pripremi obuku u tako kratkom roku jer je, kako objašnjava, nekada vojni rok trajao znatno duže. Dodao je i da se pripremaju kasarne i uniforme za mladiće.

Raspored po jedinicama

Kako premijer objašnjava planirano je da mladići koji su završili elektrotehničke, mašinske i slične škole služe vojni rok, u na primer vojno-tehničkom institutu kako bi na pravi način iskoristili znanje. Ističe i da se očekuje pomoć određenog broja mladića koji su profesionalni u vožnji dronova.

Vučević je naglasio da se Srbija ne sprema za rat, već da čuva mir i da je mir sigurniji što je vojska jača.

Piše: Mila Stojanović

Izvor: N1 I Danas

FOTO: Vojska Srbije

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.