Protest prosvetnih radnika: Evo koji su zahtevi

Danas su u više gradova u Srbiji organizovani protesti prosvetnih radnika nakon što četiri najveća prosvetna sindikata nisu prihvatila predlog Vlade za povećanje plata od 12 procenata za nastavno, odnosno 8 procenata za nenastavno osoblje.

Koji su zahtevi protesta

Glavni zahtevi reprezentativnih prosvetnih sindikata su bili izjednačavanje plate sa republičkim prosekom od početka sledeće godine. Međutim, do ovakvog dogovora se nije došlo, te je Vlada ponudila pomenuti aranžman koji je odbijen. Prema rečima članova sindikata koje prenosi NIN, taj predlog ne bi bio ni približan prvobitnim zahtevima jer bi razlika proseka plata u prosveti i republičkog proseka iznosila 25 procenata.

Zahtevi prosvetnih radnika ne zaustavljaju se samo na finansijskim aspektima – na  protestima su istaknuti i zahtevi za bezbednijim uslovima rada, većim poštovanjem nastavničke struke i povratkom dostojanstva.

U Beogradu je protest organizovan u parku Manjež, preko puta zgrade Ministarstva prosvete. Protesti su održani i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Šapcu, Loznici, Kruševcu i drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Odgovor Vlade

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izneo je podatak da je danas nastava obustavljena u 37 procenata svih škola u Srbiji, kako prenosi Tanjug.

Vučević je takođe izjavio da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti predlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, pa će tako izdvojiti dodatnih osam milijardi dinara za prosvetne radnike. Najavio je i izmene Krivičnog zakona, kojima će prosvetni i zdravstveni radnici biti posebno tretirani.

Koji su dalji koraci

U izjavi za agenciju Beta predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da će, ukoliko do dogovora ne dođe do 2. oktobra, uslediti potpuna obustava rada i veliki protest u Beogradu.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Izvori: Tanjug I Tanjug I NIN I N1

Foto: Unsplash

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.