Šta poručuje slogan „Lepota (ne)će spasiti svet“ na 58. BITEF-u?

Ovogodišnje izdanje beogradskog pozorišnog festivala „58. Bitef” biće održano od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet“.

Organizatori su najavili izvođenje deset predstava u okviru glavnog programa festivala.

Ovogodišnji slogan „Lepota (ne)će spasiti svet“ predstavlja osvrt na citat ruskog pisca Dostojevskog. Njegovo značenje u kontekstu slogana sugeriše kritičko promišljanje o tome da li bilo šta, uključujući i vrlinu i lepotu ljudske duše, zaista može spasiti svet.

Međunarodne izvedbe

Festival će svečano otvoriti plesna predstava „Mekšanje“, rađena u koprodukciji sa Onasis Stegi iz Grčke i Nacionalnim koreografskim centrom „Rilije-la-Pap” iz Francuske, a u koreografiji grčkog umetnika Hristosa Papadopulosa. Plesači ovog ansambla pitaju se kako telo mekša i kako se menja kada sazri.

Na festival stiže i čuveno francusko pozorište „Komedi fransez” iz Pariza, sa predstavom „Hekuba, ne Hekuba”. Predstava na originalan način aktuelizuje „Mit o Hekubi”, povezujući ga sa savremenom istinitom pričom o specijalizovanoj ustanovi za decu sa autizmom u Ženevi i majci koja, u želji da zaštiti svoje dete, tuži tu instituciju, nakon što je u javnost izašla priča o zlostavljanju štićenika. Njihov nastup na „Bitefu” biće ujedno i prvi pred regionalnom publikom za više vekova postojanja.

Pred publikom će se naći i predstave u kojima je svoje mesto kroz tematiku našla Južna Amerika. U predstavi „Antigona u Amazonu” gradskog pozorišta „NTGent” iz Belgije „Mit o Antigoni” će biti interpretiran kroz preplitanje sa kontekstom borbe brazilskog stanovništva protiv nepravde i nasilja.

Predstava „Pamasola – zatvorsko selo” Kristofera Frika govori o iskustvu izdržavanja kazne u jednom od najzloglasnijih zatvora na svetu, to jest, u takozvanom zatvorskom selu Pamasola u gradu Santa Kruz de la Siljera u Boliviji.

O tematici seksualnog nasilja govori predstava holandsko-brazilske umetnice Karoline Bjanki „Trilogija Snaga kučke – I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo”.

Regionalne i domaće izvedbe

Pored inostranih, na festivalu će se naći i regionalne produkcije. Iz Slovenije dolazi rediteljka Tjaša Črnigoj sa predavanjem-performansom „Seksualno obrazovanje II: Borba” u koprodukciji „Slovenskog mladinskog gledališča”, „Maske Ljubljana” i „Mesta Žensk”.

Među predstavama regionalnih produkcija naći će se još „Pukotina” (Mestno gledališče Ljubljana, režija: Jan Krmelj) i predavanje-performans This is my truth, tell me yours (Centar za dramsku umetnost Zagreb i organizacije „Via negativa” i „Mesto žensk” iz Ljubljane, režija: Jasna Žmak).

Predstave rađene u domaćoj produkciji koje će se naći na repertoaru su „Budućnost” (Beogradsko dramsko pozorište i Mestno gledališče Ljubljana, režija: Žiga Divjak) i „Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: Šta bi rekla Čelsi meni” (Umetnička grupa „Hop.La!”, režija: Irena Ristić i Đorđe Živadinović Grgur).

Piše: Nenad Ranitovič

Foto: BITEF

KULTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published.