Film „Ruski konzul“ u trci za Oskara: Srbija izabrala svog predstavnika

Film „Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića biće nacionalni predstavnik na 97. dodeli prestižne nagrade Američke akademije filmske umetnosti „Oskar“, u kategoriji najbolji međunarodni film. Navedeno ostvarenje nastalo je po motivima istoimenog romana Vuka Draškovića.

U glavnim ulogama ove antiratne drame našli su se Nebojša Dugalić, Žarko Laušević, Paulina Manov i Svetozar Cvetković.  

Konkurencija filmova

Izabrani naslov je, sa devet glasova, odneo primat nad ostalim filmovima koji su se našli u najjužem izboru. Pratila su ga dva višestruko nagrađivana dela – „Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića sa sedam, odnosno „Radnička klasa ide u pakao“ u režiji Mladena Đorđevića sa pet glasova.

Takođe, iza sebe je ostavio i film „Nedelja“ reditelja Nemanje Ćeranića, koji je dobio dva glasa stručnog žirija. Ostvarenje inspirisano životom Džeja Ramadanovskog je najgledaniji film u bioskopima u Srbiji iz aktuelne godine.

Ko je činio komisiju?

O ovogodišnjem nacionalnom kandidatu za ovu znamenitu nagradu odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Dimče Stojanovski (predsednik), Biljana Maksić, Darko Bajić, Božidar Zečević, Dejan Dabić, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković.

Piše: Darko Dumanović

Izvor: Filmski centar Srbije (FCS)

Foto: FEST

KULTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published.