Od sutra prijave za drugi upisni rok: Gde ima slobodnih mesta?

Univerzitet u Beogradu objavio je da organizuje drugi upisni rok u prvu godinu studijskih programa osnovnih i integrisanih akademskih studija na fakultetima u sastavu UB.

Septembarski upisni rok na UB, za koji je preostalo ukupno 3.781 mesto (2.085 budžetskih i 1.696 samofinansirajućih na 26 od ukupno 31 fakulteta) započinje prijavljivanjem kandidata u četvrtak 29. i petak 30. avgusta. Nakon toga sledi polaganje prijemnih ispita 2. i 3. septembra.

Planirano je upisivanje 15.303 studenta na 105 studijskih programa za školsku 2024/25. godinu. Od tog broja predviđeno je 9.778 budžetskih i 5.525 samofinansirajućih mesta na osnovne i integrisane akademske studije. U prvom upisnom roku popunjeno je 11.522 mesta (7.730 budžetskih i 3.792 samofinansirajuća).

Prema rečima prorektora za nastavu Dejana Filipovića, Univerzitet je u potpunosti spreman za prijem nove generacije studenata i on lično se nada dobrom odzivu. Kandidatima je poručio da još jednom porazmisle o svojim ambicijama i sklonostima jer svakako imaju dobre šanse da upišu željeni fakultet imajući u vidu broj slobodnih mesta na studijskim programima.

Na kojim to fakultetima ima još slobodnih mesta?

Fakulteti koji su nakon prvog kruga ostali bez budžetskih mesta su: Mašinski, Tehnički fakultet u Boru, FASPER. Zatim Ekonomski, Pravni, Fakultet političkih nauka, Stomatološki i Farmaceutski fakultet.

Na ovim fakultetima i dalje ima samofinansirajućih mesta.

Najmanja zainteresovanost bila je za pre svega nastavničke smerove, ali i određene smerove Filološkog fakulteta (Jezik, književnost, kultura), Filozofskog (gde je ostalo ukupno slobodno 213 budžetskih mesta), kao i Poljoprivrednog (389 budžetskih mesta), Šumarskog (115 budžetskih mesta) i Rudarsko-geološkog fakulteta (192 budžetska mesta).

Više o mestima na ostalim fakultetima možete pročitati ovde.

Objavljivanje preliminarne rang liste rezervisano je za najkasnije 4. septembar, a konačne 9. septembra.

Upis na fakultete je planiran da se održi 12. septembra.

Nakon upisa, fakulteti Univerzitetu dostavljaju broj upisanih studenata po programima i broj mogućih preostalih slobodnih mesta.

Prema odredbama konkursa, fakulteti mogu da organizuju pretprijavu, odnosno da zainteresovanim kandidatima omoguće onlajn dostavljanje podataka. Kandiato su u obavezi da u zakazanom terminu lično podnesu traženu konkursnu dokumentaciju.

Da podsetimo, redosled kandidata za upis se utvrđuje prema opštem uspehu postignutom u srednjoj školi i rezultata prijemnog ispita, odnosno ukoliko je predviđen, ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Piše: Milica Kuridža

Izvori: BU

FOTO: Privatna arhiva

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.