KOMS: Polovina ispitanika planira odlazak iz Srbije

Prema rezultatima istraživanja o položaju i potrebama mladih 85,5% njih nema poverenja u izborni sistem, 49% njih je spremno da se odseli u inostranstvo, dok svega 5% smatra da je životna sredina u Srbiji dobra.

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih sprovodi Krovna organizacija mladih (KOMS), a objavljuje se od 2017. godine. Ovogodišnji izveštaj objavljen je na Međunarodni dan mladih 12. avgusta.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do maja tekuće godine, a rezultati  sve više ukazuju na potrebnu reakciju  odgovornih za veliko nezadovoljstvo koje je primetno i na osnovu rezultata ovih istraživanja.

Dobijeni rezultati razvrstani su prema različitim kategorijama u kojima se mladi javljalju kao bitni akteri.

Učešće mladih u društvenom i političkom životu

Na osnovu rezultata Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je većina mladih maloletno, tako da je procenjeno da oni čine tek 13% biračkog tela.

Što se tiče učešća mladih u sazivu Skupštine, taj broj je najveći bio 2020. godine kada je u radu Parlamenta  učestvovalo 28 mladih poslanika. Danas je taj broj spao na 6, odnosno 2,4% mladih.

Više od polovine ispitanika (54,4%) smatra da mladi nemaju dovoljno prostora za učešće u donošenju političkih odluka. Samo 1,8% njih smatra da politički sistem Srbije u potpunosti omogućava učešće mladih u političkim procesima.

Što se tiče odnosa prema izborima u Srbiji, 85,5% mladih nema poverenja u izborni sistem zemlje, dok 1,8% njih smatra da su izbori u potpunosti fer i pošteni.

Kada je u pitanju poverenje u institucije, mladi se još uvek uzdaju u nauku i naučne ustanove, dok je poverenje u ostale institucije niže od 3%.

Vrednosti mladih

Pozitivan odnos prema demokratiji se blago poboljšao u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 39%, 35% njih nije sigurno da li je demokratija najbolje državno uređenje, a 26% njih je stava da demokratija nije pravi odabir.

Da je Srbiji potreban jak lider koga će narod podržavati smatra 57% mladih.

Što se tiče stavova mladih oko najvažnijih vrednosti u društvu, vodeće mesto zauzimaju briga o životnoj sredini, pomoć ekonomski ugroženima i lične slobode.

Kada je u pitanju stav prema Evropskoj uniji, najveći broj mladih, odnosno 43%, neutralno je, dok je 21% njih pozitivno orijentisano, a 36% negativno.

Na pitanje: „Ukoliko bi Srbija morala da se opredeli za jednu stranu u spoljnoj politici, za koga bi trebalo da se opredeli?”, 54% mladih smatra da je bolja opcija Istok, a 46% Zapad.

Životna sredina i nizak životni standard

Još nekih od najbitnijih rezultata tiču se životne sredine i nezaposlenosti.

Da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš smatra 63,5% ispitanika, 5% njih smatra suprotno, dok su ostala mišljenja podeljenja.

Skoro polovina mladih (49%) je spremna da se iseli iz države zbog malog broja prilika za zaposlenje i lošeg životnog standarda, a prvi sledeći razlog jeste dostojanstven život (32%).

Izveštaj je urađen uz pomoć projekta  „Snaga optimizma”, koji finansira Američka agencija za međunardoni razvoj, a sprovele su je Trag fondacija uz pomoć organizacija Crtaa, KOMS, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum. 

Detaljan uvid u rezultate istraživanja dostupan je na zvaničnom sajtu KOMS-a. 

Piše: Nađa Kostić

Izvor:

KOMS

FOTO:

https://pixabay.com/vectors/data-analysis-analyst-business-7963502

https://pixabay.com/illustrations/seo-marketing-agency-work-research-7092116

https://pixabay.com/illustrations/vote-voting-voting-ballot-box-3569999

https://pixabay.com/illustrations/climate-climate-protection-8405990

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.