„Poslednji ples“ u nacionalnom dresu srpskih reprezentativaca

Završene su 33. Olimpijske igre, a srpski tim se iz Pariza vratio sa pet medalja, tri zlatne i po jednom srebrnom i bronzanom. Međutim, pored osvojenih medalja ono po čemu će biti upamćene ove Igre jesu poslednje odigrane utakmice u nacionalnom dresu za neke sportiste.


Ženska odbojkaška reprezentacija


Srpske odbojkašice nakon Olimpijskih igara dobiće novog kapitena, jer se Maja Ognjenović oprostila od reprezentacije. Ognjenovićevoj su ovo bile pete Igre na kojima je učestvovala, a iz Pariza se nažalost vratila bez medalje. Ipak, njenu karijeru krasi 14 medalja koje je zajedno sa nacionalnim timom osvojila – pet zlatnih, četiri srebrne i pet bronzanih. Sa nacionalnim timom bila je i svetska i evropska šampionka, a četiri puta je bila proglašavana i za najboljeg tehničara sveta. Nakon nastupa u Parizu i svojih petih Olimpijskih igara odlučila je da mesto u reprezentaciji prepusti nekoj od mlađih koleginica.


Muška odbojkaška reprezentacija


Zbogom muškom nacionalnom odbojkaškom timu nakon Olimpijskih igara u Parizu rekli su Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijević. Podraščanin je dres reprezentacije obukao 2006. godine. Za 18 godina provedenih u reprezentaciji, dva puta je bio evropski šampion, a tri puta učestvovao na Olimpijadi i postao jedan od nezamenjivih stubova tima.


Kao i Podraščanin i Atanasijević je sa nacionalnim timom postigao velike uspehe i osvojio mnogobrojne medalje. Odmah po dolasku u reprezentaciju 2011. godine postao je evropski šampion, a zajedno sa „plavom četom” na krovu Evrope bio je i 2019. godine. Nacionalni dres obukao je 242 puta, a u njemu i dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama.


Ženska košarkaška reprezentacija


Opraštanje od reprezentacije nije obišlo ni ženski nacionalni košarkaški tim, poslednje utakmice odigrale su kapitenka Tina Krajišnik i Nevena Jovanović. Zajedno su bile evropske šampionke 2021. godine, dok je Jovanovićeva zlato sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu osvojila još i 2015. godine, a ima i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara u Tokiju.


Karijere sportista koji su za Srbiju odigrali „poslednji ples” u Parizu ispunjene su uspesima i velikim brojem medalja, a svako od njih ima posebno mesto u srcima navijača. Pred njihovim naslednicima je ozbiljan zadatak da nastave sa uspesima kao njihovi prethodnici, ali da i poput njih zadobiju srca srpske publike.


Piše: Katarina Tomković

Izvori: Nova.rs I Eurovolley

Foto: Politico

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.