Vaterpolisti Srbije po treći put olimpijski šampioni

Vaterpolisti Srbije osvojili su zlatnu medalju nakon što su savladali reprezentaciju Hrvatske rezultatom 13:11 u finalu Olimpijskih igara u Parizu. Ovo je peta medalja za našu reprezentaciju, a treća zlatna.

U reprezentaciji Srbije najefikasniji je bio Miloš Ćuk sa 3 postignuta gola, Nikola Jakšić i Nikola Dedović po 2 dok su Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Nemanja Vico i Nemanja Ubović se upisali jednom na listu strelaca.

Na drugoj strani istakli su se Jerko Marinić Kragić sa 3 i Loren Fatović sa 2 postignuta gola.

Tok meča

„Delfini“ su rezultatom 5:2 dobro započeli meč i imali ubedljivu prednost na kraju prve četvrtine.

Hrvatska je otvorila drugu četvrtinu pogotkom ali je Srbija uzvratila golovima Vica i Rašovića. Nakon serije Hrvata, Dedović je postigao pogodak i postavio konačan rezultat 8:5 na poluvremenu za našu reprezentaciju.

U trećoj četvrtini oba tima postigla su po tri pogotka. Poslednja četvrtina obeležena je odličnim blokadama srpskih vaterpolista i odbranama Radomira Filipovića. Miloš Ćuk postigao je poslednji 13. pogodak za Srbiju, dok se Vrlić i Harkov upisali na listu strelaca kod Hrvata za konačnih 13:11 i pobedu Srbije.

Korak po korak do zlata

Srbija je na putu do finala bila poslednja u grupi B cime je obezbedila četvrtfinalni meč sa prvoplasiranom Grčkom iz grupe A.

Nakon pobede u poslednjoj sekundi u utakmici sa Grčkom rezultatom 12:11, reprezentacija Srbije je u manje neizvesnom meču savladala tim Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 10:6 i tako se plasirala u svoje treće finale od osamostaljivanja države.

Vaterpolisti Srbije osvojili su treću zlatnu medalju zaredom na Olimpijadi. Pored Pariza zlatno odličje osvojili su i u Riju 2016. godine, kao i u Tokiju 2021. godine.

Pre toga su nakon osamostaljivanja države osvojili dve broznane medalje, u Pekingu i Londonu.

Piše: Tijana Matić

Izvor: RTS

Foto: waterpolo_serbia

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.