Pomeranje granica: Upoznajte neobične sportove na Olimpijskim igrama

Dok na Olimpijadi pratimo popularne sportove o kojima često slušamo, za vas smo odabrali neke neobične i dinamične discipline koje pomeraju granice ljudskih mogućnosti.

Brzo hodanje

Brzo hodanje je specifična atletska disciplina koja se temelji na pravilnom hodanju uz postizanje visokih brzina. Takođe, zahteva stroga pravila koja definišu način kretanja, uključujući pravilo da takmičar mora imati kontakt s podlogom bez vidljivog gubitka tog kontakta. Takmičenja se održavaju na različitim distancama, uključujući 20 i 50 km za muškarce i 20 km za žene, a sport je na Olimpijskim igrama još od 1908. godine.

Brejkdens

Brejkdens, poznat i kao brejking, stil je uličnog plesa. Postao je jedan od četiri stuba hip-hop kulture, uz DJ-ing, MC-ing i grafit. Plesači, poznati kao bi-dečaci i bi-devojke, improvizovali su stilizovane pokrete uz muziku, stvarajući zajednicu kroz ples. Iako su neki stručnjaci upozoravali na rizik od povreda, brejkdens je postao popularan i ove godine će se prvi put takmičiti na Olimpijadi.

Skejtbording

Skejtbording je u 21. veku postao veoma popularan među mlađim generacijama. Prvi put je predstavljen na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine (održanoj 2021), a ponovo će biti deo programa na Igrama u Parizu.

Na Olimpijadi postoje dve glavne discipline: park i street. U disciplini park, takmičari izvode trikove na raznovrsnom terenu koji uključuje bazene i krivine, dok se u street disciplini takmiče na urbanim terenima sa stepenicama i rukohvatima. Ocenjuju se prema težini, brzini i kontrolisanju tokom izvođenja trikova.

Surfovanje

Surfovanje je postalo deo olimpijskog programa od 2021. godine na Igrama u Tokiju. Tokom takmičenja, surferi se ocenjuju na osnovu njihovih nastupa koji traju oko pola sata, tokom kojih takmičari pokušavaju da uhvate između 10 i 12 talasa, pri čemu se u obzir uzimaju samo dva najbolja. Format takmičenja je nokaut, što znači da najuspešniji takmičari nastavljaju dalje dok ostali ispadaju.

Pentatlon

Pentatlon je složena i zahtevna višesportska disciplina koja se sastoji od pet različitih sportskih aktivnosti: mačevanje, plivanje, jahanje, pucanje iz pištolja i trčanje. Ova kombinacija zahteva svestranost i izuzetnu fizičku spremnost, jer takmičari moraju biti vešti u različitim veštinama i sportovima.

Pentatlon je posebno izazovan jer se svi sportovi moraju izvesti u jednom danu, što zahteva ne samo fizičku izdržljivost, već i mentalnu. Takmičenje obično počinje mačevanjem, nakon čega sledi plivanje, jahanje, pucanje iz pištolja i završava se trčanjem, gde se rezultati iz prethodnih disciplina kombinuju u konačni rezultat.

Piše: Teodora Babić

Izvori: B92 I Atletki klub Agram I Oblakoder magazin I Telegraf.rs I Vikipedija

Foto: AZCentral

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.