Srpski srednjoškolci osvojili svet: Četiri medalje na Hemijskoj olimpijadi u Rijadu

Tim mladih hemičara iz Srbije doneo je četiri medalje na Hemijskoj olimpijadi u Saudijskoj Arabiji.

Ove godine, prestižno takmičenje za srednjoškolce nadarene za hemiju održano je u Saudijskoj Arabiji, a okupilo je blizu 350 učenika iz 87 zemalja.

Naš tim, koji je u Rijadu predstavljao četvoricu gimnazijalaca, ostvario je izvanredan uspeh. Janko Popović, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, osvojio je zlatnu medalju. Lazaru Lazareviću iz Valjevske gimnazije i Bogdanu Egeru iz Osme beogradske gimnazije pripale su srebrne medalje, dok je Dušan Đurđević iz Gimnazije u Ćupriji osvojio bronzanu medalju.

Srbija učestvuje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi kao nezavisna država od 2012. godine, a naši učenici svake godine osvajaju medalje.

Za ovaj uspeh zaslužan je rukovodilac tima, dr Dušan Sladić, redovan profesor Hemijskog fakulteta u penziji, kao i dr Nik Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji je pratio učenike na ovom prestižnom takmičenju.

Profesor Sladić vodi takmičenja srednjoškolaca još od devedesetih godina i bio je predsednik Srpskog hemijskog društva, stičući veliko poštovanje među učenicima i kolegama. Čestitamo našim olimpijcima i njihovim mentorima na izvanrednim rezultatima!

Piše: Milica Paunić

Izvor: Hemijski fakultet

Foto: Hemijski fakultet

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.