Piće sa tradicijom: Znate li kako se pravilno pije vino?

Vino je piće koje odiše elegancijom i otmenošću. Postoje različite sorte, godišta i načini njegove pripreme. Takođe, postoji tačno određen način na koji se vino pravilno pije.

Nastanak vina i prvi dokazi

Smatra se da su ljudi od davnina skupljali grožđe zbog njegovog slatkog ukusa, i da su višednevnom fermentacijom pravili vino sa prirodno niskim sadržajem alkohola.

Prvi arheološki dokazi datiraju od vremena između 7000 i 9000 godina p.n.e. i pronađeni su na teritoriji današnje Kine.

Moderna vinska kultura potiče iz antičke Grčke, odnosno iz minojske i mikenske kulture.

O vinu

Vino je alkoholno piće koje se pravi od fermentisanog soka od grožđa. Vinsko grožđe se može prepoznati po tome što je sitnije, slađe, sadrži semenke i ima debelu kožicu.

Na svetu postoji čak 1300 sorti vinove loze od kojih vino nastaje.

Sva vina se mogu rasporediti u pet osnovnih grupa. Međutim, unutar svake grupe postoje dodatne podgrupe koje govore o različitim sortama kao i o različitim stilovima proizvodnje.

Vrste vina

Crno vino se pravi od crnog grožđa. Neke od najvažnijih njegovih sorti su merlo, sira, pino noar, grenaš. Njegova idealna temperatura jeste sobna.

Belo vino pravi se od belog, a povremeno i od crnog grožđa. Ukusi se kreću od svetlih do bogatih. Najvažnije sorte jesu šardone, sivi pino, rizling.

Roze vino se pravi mešanjem belog i crnog vina ili na način uklanjanja ljuske. Popularni su i suvi i slatki stilovi rozea.

Penušavo vino može biti crveno, belo ili roze. Sam stil proizvodnje uključuje sekundarnu fermentaciju radi stvaranja mehurića. Najbolje je da se čuva na hladnom i suvom mestu.

Desertno vino uglavnom je slatkog ukusa. Stil vinarstva podrazumeva pojačavanje vina žestokim alkoholnim pićima.

Kako se pravilno pije vino?

  1. Pogledajte etiketu boce (na ovaj način ćete znati informacije poput godine nastanka, vrste grožđa)
  2. Izaberite pravu čašu (odaberite čašu koja je namenjena za vrstu vina koje pijete)
  3. Držite čašu na odgovarajući način (čašu za vino treba držati za dršku – na ovaj način sprečavate da toplota i miris vaših ruku ometaju aromu vina)
  4. Sipajte i zavrtite (sipajte jednu trećinu čaše i lagano zavrtite čašu – ovim ćete povećati količinu kiseonika, a pri tome i intenzivirati aromu vina)
  5. Pomirišite čašu vina (ovim postupkom dobićete intenzitet arome u zavisnosti od složenosti vina)
  6. Probajte vino (prvo ga promućkajte u ustima, a nakon toga i progutajte)

Vino možete piti uz testeninu, ribu, na zabavi, za posebne prilike. U ukusu vina, kao i u njegovoj degustaciji, treba uživati, ali ga ne treba zloupotrebljavati.

Piše: Katarina Rakočević

Izvori: beleske.com I Opusteno.rs

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.