Univerzitet u Beogradu: Skoro 1.500 kandidata više nego što ima mesta

Prema izveštaju Univerziteta u Beogradu na prijavi za upis se prijavilo 1.452 kandidata više u odnosu na slobodna mesta kojima Univerzitet raspolaže. Ukupno se prijavilo 16.735 kandidata, a na univerzitetu je dostupno 15.283 mesta.

Broj prijava

Prijave za Beogradski univerzitet su trajale od 19. do 22. juna, a prijavilo se 16.735 kandidata. Broj slobodnih mesta je 15.283, što znači da se prijavilo 1.452 kandidata više od broja mesta. Broj prijava koji je stigao je 25.250, jer su mnogi kandidati konkurisali za dva ili više smerova u okviru istog fakulteta. U odnosu na prošlu godinu, nije bilo drastičnih promena.

Najtraženije oblasti

Najveća potražnja je bila za Fakultetom organizacionih nauka, gde je bilo prijavljeno 2.053 kandidata. Posle FON-a, veliko interesovanje je za Stomatološki, Medicinski, Arhitektonski i Elektro-tehnički fakultet. Zainteresovanost je, kao i prošle godine, bila ogromna za smerove vezane za IT sektor, uglavnom na ETF-u, FON-u i Matematičkom fakultetu i studijske programe vezane za medicinu na Stomatološkom, Medicinskom, Farmaceutskom i Veterinarskom fakultetu.

Broj prijavljenih po smerovima

Jedan od najtraženijih smerova poslednjih godina je i ove godine imao veliku zainteresovanost – za psihologiju na Filozofskom fakultetu je konkurisalo 525 kandidata, dok je broj slobodnih mesta 116. Zatim, na Stomatološkom fakultetu, za stomatologiju, prijavilo se 710 kandidata za 220 mesta. Na Fakultetu organizacionih nauka, za smer menadžment i organizacija, prijavilo se 902 kandidata za 390 mesta. Za smer arhitektura na Arhitektonskom fakultetu se prijavilo 525 kandidata za 240 mesta, dok se na Biološkom fakultetu, za molekularnu biologiju i fiziologiju, prijavilo 163 kandidata za 80 mesta. Jako veliko interesovanje je na Medicinskom fakultetu, za smer medicina, gde se prijavilo 1014 kandidata za 500 mesta, kao i na FON-u za smer informacioni sistemi i tehnologije gde ima 1151 prijavljenih za 590 mesta. Na Fakultetu političkih nauka, za politikologiju, zainteresovalo se 189 kandidata za 100 mesta. Pored toga, na Farmaceutskom fakultetu, za smer farmacija, stiglo je 461 prijava za 247 mesta, dok je na Matematičkom fakultetu za studijski program informatika stiglo 294 prijava za 160 mesta.

Najmanji broj prijava

Fakulteti koji su imali najmanji broj prijava u odnosu na broj mesta su Rudarsko-geološki fakultet, Tehnički fakultet u Boru, Šumarski fakultet, kao i Fakultet za fizičku hemiju, Geografski i Fizički fakultet.

Nastavnički studijski programi

Univerzitet prati upis na nastavničke studijske programe i analiziraće rezultate. Senat Univerziteta je bio usvojio Platformu za poboljšanje položaja nastavničkih fakulteta i stimulisanje upisa na ove studijske programe. Platforma je predata Ministarstvu prosvete, ali do sada nije bilo drastičnih promena.

Prijemni ispiti

Prijemni ispiti na fakultetima biće održani u periodu od 24. do 28. juna. Preliminarne rang liste objaviće se najkasnije do 1. jula, dok će rok za objavljivanje konačnih rang lista biti najkasnije do 8. jula, a upis na fakultete trajaće od 8. do 12. jula. Nakon toga biće saopšten ukupan broj upisanih studenata po fakultetima i broj preostalih slobodnih mesta za drugi upisni rok, koji će biti organizovan krajem avgusta i početkom septembra.  

Piše: Jovan Manojlović

Foto: Privatna arhiva

Izvori: Univerzitet u Beogradu | Tanjug

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.