Danijel Sinani ponovo dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu

Na nedavno održanoj sednici Saveta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Danijel Sinani izabran je za dekana jednoglasnom odlukom članova Saveta.

Prof. dr Danijel Sinani, antropolog po obrazovanju, rođen je 1973. godine. Na fakultetu je zaposlen od 2004. godine, a od 2013. je redovan profesor Odeljenja za etnologiju i antropologiju.

Na diplomskim studijama predaje predmete Narodna religija Srba i Nacionalna etnologija-religija; na master studijama Metodologiju etnologije i antropologije, Antropologiju savremenosti, Urbane i rodne studije, a na doktorskim studijama Antropologiju natprirodnog i nove religije. Angažovan je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde drži predavanja kao gostujući predavač.

Predsednik je Etnološkog i antropološkog društva Srbije i član Međunarodne asocijacije za antropologiju jugoistočne Evrope – InASEA. Osnivač je i rukovodilac Centra za istraživanje alternativnih religija (CIAR) Filozofskog fakulteta u Beogradu, glavni i odgovorni urednik svih publikacija Etnološkog i antropološkog društva Srbije i glavni urednik časopis Antropologija. Takođe, predsednik je i Nacionalnog komiteta za nematerijalnu i kulturnu baštinu Republike Srbije.

Objavio je sedam naučnih monografija, urednik je dva tematska zbornika i niza naučnih radova i članaka iz oblasti antropologije i religije.

Sinaniju će ovo biti drugi mandat na mestu dekana Filozofskog fakulteta BU. Na ovu funkciju prvi put je izabran 2021. godine.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: Danas | Filozofski fakultet BU

Foto: Danas

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.