Evo kako da proveriš da li je tvoj fakultet akreditovan

Ministarstvo prosvete je nedavno saopštilo da je pet fakulteta i visokoškolskih ustanova izgubilo dozvolu za rad. Kako se dobro informisati o kvalitetu programa koji se upisuje i šta raditi u slučaju da fakultet izgubi dozvolu za rad?

Koji fakulteti su izgubili akreditacije?

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete,  dozvolu za rad izgubili su Fakultet zdravstvenih nauka u Nišu, Visoka medicinska škola strukovnih studija u Beogradu, Fakultet za menadžment u Zaječaru – Univerziteta Megatrend, Visoka škola strukovnih studija „Akademija fudbala“ i Visoka škola akademskih studija „Epoha“.

Razlozi

Kako se navodi, razlog za gubitak akreditacije za prva tri sa prethodnog spiska je taj da nisu na vreme konkurisali za produžetak akreditacije, dok su „Akademija fudbala“ i „Epoha“ odbijene od strane Nacionalnog akreditacionog tela (NAT).

Šta se dešava sa studentima čiji su programi u toku njihovog studiranja izgubili akreditaciju ili dozvolu za rad?

Fakulteti imaju pravo da upisane studente na prethodno akreditovanim programima, koji su u međuvremenu izgubili akreditaciju, dovedu do kraja studija nakon čega će im važiti diploma, ali ne mogu upisivati nove generacije studenata na neakreditovane programe.

U slučaju da visokoškolska ustanova izgubi dozvolu za rad, ta ustanova snosi troškove daljeg školovanja studenata koji nisu uspešno završili prethodno akreditovane programe na srodnim ustanovama, do kraja njihovog studiranja, bilo da su redovni studenti ili da obnavljaju godinu.

Kako da budeš siguran/a da je tvoj fakultet akreditovan?

V.d. direktorka Nacionalnog akreditacionog tela, Ana Šijački, savetuje studente da konkurišu na fakultetu za koje nedvosmisleno piše da imaju akreditaciju, kao i da studenti mogu pronaći sve akreditovane ustanove u Vodiču za studente na sajtu Nacionalnog akreditacionog tela.

Piše: Luka Đoković

Izvori: Danas | Vreme

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.