NUNS usvojio novi Kodeks novinara i novinarki Srbije: Evo šta je novo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) usvojilo je novi „Kodeks novinara i novinarki Srbije“ , kojim su precizirane i dopunjene već postojeće odredbe, jasnije definisana veštačka inteligencija, ali i dodati novi termini poput prava na zaborav.

Profesorka Snježana Milivojević objasnila je da su izmene nastale usled raznih medijskih i opštih društvenih promena. Takođe, razlog uvođenja izmena je bio i niz nedovoljno preciznih odredbi koje su remetile odlučivanje novinara i novinarki.

Povećana odgovornost medijskih radnika_ca

Na osnovu usvojenih promena u delu o odgovornosti novinara i novinarki, oni od sada imaju odgovornost prema celokupnoj javnosti, a ne prema svojoj publici. Takođe, sve ono što bi jedan medij objavio od sada će spadati pod uredničku odgovornost.

Veštačka inteligencija i sadržaj sa društvenih mreža

Pojava veštačke inteligencije bitno je uticala na medije, pa će novinari od sada morati da naglase ukoliko je njihov tekst kreiran putem veštačke inteligencije. Oprezni moraju biti i prilikom korišćenja sadržaja sa društvenih mreža. Da bi mogli da ga upotrebe, novinari moraju imati dozvolu vlasnika profila sa kojeg je preuzet. Moguće je i da, u nekim trenucima, interes javnosti prevagne nad pravom privatnosti pojedinaca.

Novi naziv Kodeksa

Tokom javne rasprave došlo je i do usvajanja poštovanja rodno senzitivnog jezika, pa je tako od sada novi naziv „Kodeks novinara i novinarki Srbije“.

Usvojeni su i novi termini

Jedan od novousvojenih termina jeste pravo na zaborav, koje ima svoje granice. Ono predviđa da je moguće izostaviti neke stvari poput podataka o nekoj ličnosti, ali ne ako je u pitanju neki aktuelni događaj ili istorijska istina.

Najavljene obuke

Predsednik NUNS-a Željko Božidarević najavio je i obuke novinara u sferi veštačke inteligencije i medija. Biće omogućeno i onlajn glasanje na sednicama, kako bi se izbegao problem kvoruma, koji se između ostalog javio i u toku poslednjeg zasedanja.

Inače, poslednji Kodeks novinara Srbije usvojili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) 2006. godine. Kodeks je 2013. godine dopunjen odredbama o sprečavanju korupcije i sukobu interesa.

Piše: Nađa Kostić

Foto: NUNS

Izvor: NUNS

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.