Bez zvanične informacije o novom dekanu FPN-a: Savet ima tri dana da se izjasni

Nakon održane sednice Saveta Fakulteta političkih nauka ne postoji zvanična informacija da li je profesor Slaviša Orlović izabran za dekana ove institucije.

Pre početka sednice Saveta studentkinje i studenti su se okupili ispred fakulteta kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Nastavno-naučnog veća koje je izabralo Orlovića za novog dekana.

Rezultati glasanja

Prema rezultatima glasanja, od 16 prisutnih 13 je bilo za izbor Orlovića za dekana, dok su tri bila nevažeća. Prema Statutu fakulteta, za izglasavanje potrebna je apsolutna većina, odnosno 14 glasova.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama postoji mogućnost da je Orlović izglasan za dekana, budući da je Savet na današnjoj sednici činilo 22 člana umesto 27, zbog ostavki koje su podnete prethodnih dana.

Ostavke članova Saveta FPN

Juče je ostavku na mesto predsednika podneo Dušan Vučićević, a kako prenosi Nova S isto su uradili i Jelena Lončar, Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus.

Inače, Savet čini 27 članova, odnosno 13 iz nastavno-naučnog kadra, 8 predstavnika vlade Republike Srbije, 4 predstavnika Studentskog parlamenta i 2 predstavnika stručne službe.

Studenti FPN najavili su blokadu fakulteta i ispitnih rokova ukoliko Orlović bude izglasan za dekana. Savetu su dali rok od 3 dana da se izjasni po ovom pitanju.

Kandidatura profesora Orlovića za dekana izazvala je veliko nezadovoljstvo kod studentkinja i studenata FPN-a, ali i šire javnosti zbog postojećih prijava studentkinja za seksualno uznemiravanje pre 10 godina.

Nekoliko dana ranije, prodekanica za studije prvog stepena Natalija Perišić u saopštenju upućenom dekanu Simiću i predsedniku Saveta Vučićeviću, između ostalog navela je da se preuzmu odgovarajuće aktivnosti povodom tvrdnji koje su navedene u medijima i u javnom prostoru, te da u prirodnoj formi obaveste zainteresovanu javnost.

„Samo razjašnjavanjem tvrdnji o seksualnom uznemiravanju, Fakultet političkih nauka može da pokaže svoju posvećenost očuvanju akademskih vrednosti i sloboda, kao i borbi protiv svih oblika nasilja“, zaključila je Prof. Dr Natalija Perišić.

Prema rečima odlazećeg dekana Dragana Simić, Orlović neće biti dekan FPN, jer prema propisima kandidat koji nije izabran nema pravo da se ponovo kandiduje.

Piše: Isidora Nedić

Izvor: NOVA

Foto: Privatna arhiva

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.