Uginula Kabosu – najpoznatiji pas na svetu i zvezda mimova

Kabosu, čuveni šiba inu i lice „doge” mimova koji su nas godinama zasmevali, ovaj put nam mami suze u očima.

Nakon 14 godina druženja sa svima nama na internetu, Kabosu je uginula 24. maja u 18. godini života. Bolovala je od leukemije i bolesti jetre još od 2022. godine.

Kabosu je bila viralni pas na društvenim mrežama i glavna atrakcija mimova koji su kružili po internetu poslednjih godina. Ovaj šiba inu inspirisao je i jedinstvenu kriptovalutu – Dogecoin.

Acuko Sato, njena vlasnica, u petak se obratila fanovima Kabosu na svom blogu, zahvalivši se Kabosuinim fanovima: „Tiho je preminula, kao da je spavala dok sam je mazila”.

„Mislim da je Kabo-čan bila najsrećniji pas na svetu. A ja sam bila najsrećniji vlasnik”, dodala je Sato.

Zaostavština

Dve godine nakon što je usvojila Kabosu, gospođa Sato, učiteljica iz Sakure, uslikala je Kabosu sa prekrštenim šapama na sofi. Postavila je tu sliku na svoj blog, odakle se Kabosu proširila na Reddit i postala viralni mim.

Pomenuta slika je kasnije postala i digitalno umetničko delo NFT-a, prodato za 4 miliona dolara. Ovo je inspirisalo kriptovalutu Dogecoin, koji su kao šalu pokrenula dva softverska inženjera. Međutim, ovaj potez se pokazao kao daleko od šale – sada je ovo osma najvrednija kriptovaluta, sa tržišnom kapitalizacijom od 23 milijarde dolara.

Uz sve ovo, u novembru prošle godine je u jednom parku u Sakuri otkrivena statua Kabosu i njene sofe vredna 100.000 dolara koju je finansirala Own The Doge, kripto organizacija posvećena mimu.

Ali to nije sve – Sato je u saradnji sa Own the Doge iskoristila i dobrotvorne potencijale svoje slavne Kabosu. Zajedno su donirali velike sume novca međunarodnim dobrotvornim organizacijama, uključujući više od milion dolara za inicijativu Save the Children. Ova nevladina organizacija kaže da je to „najveći kripto doprinos” koji je ikada dobila.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvor: BBC

Foto: Blog

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.