Napravite Intermezzo od učenja – posetite turnir istorijskog mačevanja!

Mačevanje nije samo veština, već i put ka unutrašnjoj snazi i samospoznaji. Sport koji ne samo da seče prepreke, već i oblikuje životne lekcije sa svakim udarcem. Za Student govorili su Nikola Mitrović i Damjan Petrović, učesnici Intermezzo turnira.

Održavanje istorije

Intermezzo je nacionalno takmičenje u istorijskom mačevanju koje se 18. i 19. maja održava treći put u organizaciji škole mačevanja „Pero”. Tokom dva dana takmičenja, učestvovaće takmičari svih mačevalačkih klubova iz Srbije.

„Intermezzo je poseban, jer je prvo i jedino nacionalno takmičenje gde borci iz Srbije mogu da dođu i testiraju svoje veštine”, izjavio je učesnik i polaznik škole mačevanja „Pero”, Nikola Mitrović.

Prvi koraci ka svetu mačevanja

Nikola se bavi mačevanjem oko sedam godina, a Damjan dve i po godine. Obojica su za HEMA (Historical European Martial Arts) turnir saznali putem Jutjub kanala koji se bave istorijom, oružjem i starim zanatima.

„Privukao me je taj istorijski aspekt, ali oduvek sam imao preferencu za borilačke i individualne sportove, a od kad sam bio mali, imao sam veliko interesovanje za mačeve same po sebi”, kaže Damjan.

Interesovanje studenata za mačevanje

Zastupljenost studenata u ovom sportu je velika, a ima i studenata instruktora. Kako prenosi Nikola, u školi mačevanja „Pero”, treninzi su obično u terminima kada studenti nemaju predavanja ili druge studentske obaveze, što olakšava održavanje rutine i kondicije, dok fakultet ne ispašta. Iz godine u godinu, interesovanje za ovaj sport među studentima raste.

„Čak i fizički naporan trening može da prija nakon dana predavanja, da se malo opustiš, pogotovo ako je sparing dan”, tvrdi Nikola.

Snaga uma ključna tokom borbe

Damjanovo mišljenje je da su fizička i mentalna priprema za takmičenja iz mačevanja suštinski slični bilo kom drugom sportu – razvijaju se kondicija i veština, kao i mentalna snaga i fokus. Ni u ovom, kao ni u drugim sportovima, povrede nisu nemoguće, ali se retko dešavaju.

„Tehnika i fizička sprema su podjednako bitne, možda tehnika malo ispred, ali ono što će najpre da odluči rezultat borbe, pogotovo na takmičenju, je mentalna spremnost” , poručio je Damjan.

Izazovi, upornst i istrajnost

Damjanu su se tokom treniranja pojavljivali različiti izazovi – u početku je to bilo da nauči i uvežba pokrete i tehnike, kasnije je to bilo održavanje distance, dok sada usavršava tajming. Nikoli su izazovniji bili periodi borbe sa samim sobom, u težnji za prevazilaženjem samog sebe.

„Meni su možda najveći izazovi bili periodi stagniranja nakon perioda napredovanja, gde sam se osećao kao da stojim u mestu, ma koliko se trudio. Čovek uvek želi samo da napreduje, ali to nije moguće, pa sam iz toga naučio upornost i istrajnost”, izjavio je Nikola.

Lekcije života naučene mačem

Prema Damjanovom mišljenju, pored očekivane poboljšane fizičke kondicije, spremnosti i veštine, mačevanje doprinosi i razvoju ličnosti.

„Meni je mačevanje pomoglo da ostanem motivisan, bez obzira na neuspeh. Mislim da iz mačevanja svako može jednu životnu lekciju da izvuče”, zaključio je Damjan.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Foto: Nikola Ristić Miona Racić @minjonche

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.