Kada se postavi pitanje koji je najpoznatiji srpski brend, tu dileme nema, odmah znamo da je to rakija. Bez nje nema slavlja i provoda, ali ni tuge. Ona budi čula svakoga od nas i svi poznajemo bar jednu osobu koja pravi onu pravu, domaću rakiju. Ovo žestoko alkoholno piće omiljeno je kako Srbima, tako i strancima, a među njima postoje i oni koji dolaze u našu zemlju samo da bi je probali. 

Za pravljenje rakije koriste se različite voćke, a sama šljivovica je pravo nacionalno piće Srbije. U Srbiji rakija može da se proba bilo gde – u bilo kom kafiću i restoranu, ali i u svakom domaćinstvu. Bonton nalaže da se rakija pije isključivo iz malih staklenih čaša, a prva se uvek pije „na eks“.

Da je ona zaista poznata u celom svetu govori nam činjenica da smo upravo o rakiji razgovarali sa devojkom iz Jordana. Ona studira u našoj zemlji i sa nama je podelila svoja iskustva i mišljenje o ovom čuvenom piću.

Rakiju sam prvi put probala sa prijateljima iz Srbije. Ono što me je najviše zainteresovalo jeste činjenica da se rakija ovde koristi u medicinske svrhe. Fasciniralo me je to kako sam značaj rakije nije nestao iz generacije u generaciju. Kvalitet i ukus su toliko dobri i prirodni da možete da znate tačno od čega je rakija. Ovo piće nije uobičajeno za podneblje u kome živim, jer je za naš ukus previše jako. U rakiji zaista može da se uživa ako se pije polako i umereno, a kroz samo konzumiranje mogu da se osete srpska kultura i tradicija. 

A da je rakija sinonim Srbije i srpske kulture i da jedno bez drugog prosto ne ide  potvrdio nam je Jorgos, mladić sa Kipra, koji je imao priliku da proba naš najpoznatiji brend.

Pixabay

Kada sam po drugi put došao u Srbiju, prijatelji su mi ponudili rakiju kao znak dobrodošlice. Na Kipru imamo našu rakiju (naziva se zivana), pa sam želeo da vidim da li postoji razlika što se ukusa tiče i zaključio sam da je on bogatiji od našeg. Uvek se rado setim priča iz Srbije kako rakija sve leči, kako je koriste bake i majke kada su deca prehlađena. Ona je tu i dok mladići seku badnjak, kumovi uz nju nazdravljaju, uz nju se slavi u kafani, ali i verno prati ljudsku tugu. Prosto, ona je sinonim Srbije i srpske kulture. 

Jedno je sigurno – niko nije ostao imun na nju. Bilo da ste ljubitelj šljivovice, dunje, kajsije ili pak neke druge, utisak neće izostati, a svaka kap rakije predstavlja kombinaciju prirode i pravog, domaćeg ukusa.

Živeli!

Piše: Tanja Trkulja

ZANIMLJIVOSTI

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.