Iako je do skoro delovalo da je Srbija na dobrom putu ka potpisivanju Zakona o istopolnim zajednicama, predsednik države odbija da potpiše predlog zakona.

Predlog Zakona o istopolnim zajednicama podelio je Srbiju. Šta ovaj zakon uopšte predstavlja? Suprotno mišljenjima mnogih, on ne omogućava pripadnicima LGBT populacije stupanje u brak, niti usvajanje dece. Zakon o istoplonim zajednicama, naime, omogućava prava kao što su pravo nasledstva imovine, poseta u bolnici, podizanje zajedničkih kredita ili nasleđivanje penzije.

Podsećamo, preko 200 intelektualaca i javnih ličnosti potpisalo je apel Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i drugim institucijama u državi „da zaustave donošenje Zakona o istopolnim zajednicama“. Široj javnosti poručili su da „reaguju kako bi se odbranilo pravo na slobodu i budućnost naroda“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, smatra da bi potpisivanjem ovog zakona direktno prekršio Ustav, prema kome je brak uređena zajednica muškarca i žene.

S druge strane, LGBT aktivisti pitaju se zbog čega je donet predlog zakona, za koji se u startu znalo da će biti odbijen.

Beograd Pride je u okviru kampanje Šta nas žulja? sastavio peticiju za usvajanje ovog zakona, koja trenutno broji nešto više od 12 500 potpisa.

Istopolni odnosi u Srbiji dekriminalizovani su 1994. godine, a 2008. usvojeno je mišljenje da nisu bolest. Na izradi Zakona o istopolnim zajednicama se radi od 2013. godine. Međutim, položaj pripadnika LGBT zajednice u Srbiji još uvek je veoma nezavidan. Usvajanje gorepomenutog zakona definitivno bi uticalo na poboljšanje njihovog položaja.

Piše: Dunja Marić

Izvori: https://www.danas.rs/
https://www.bbc.com/serbian/lat
https://www.peticije.online/

Foto izvor: https://unsplash.com/

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.