Zdravo biraj i ne brigaj – nekoliko saveta kako ostati fit

Pravo je vreme da vodimo računa o ishrani i iz izolacije izađemo fit i zadovoljni. Pomoći ćemo vam sa osnovnim savetima koje trebate da uvrstite u svakodnevnu rutinu.Sasvim je dovoljno da se pridržavate nekih najjednostavnijih pravila da bi održali, pa i skinuli koji kilogram.

Doručak je najvažniji obrok. Mora da bude bogat proteinima i zdravim mastima da bi imali više energije i duži osećaj sitosti tokom dana.
Predlozi: omlet sa povrćem (jaja u bilo kom obliku su uvek dobro došla na trpezi), ovsene pahuljice, kačamak sa kiselim mlekom, tost sa pilećim prsima, Cezar salata…

Često su problem užine. Šta tada jesti?
Predlozi: integralni krekeri, humus, jezgrasto voće, sveže voćke po izboru, sutlijaš, crna čokolada…

Ručak, bakina/mamina kuhinja prave čuda. Nema potrebe da se odričete kuvane hrane, dovoljno je da umesto dva tanjira pojedete jedan uz salatu. Izbegavajte hleb!
P.S. Bez slatkog greha sa kečapom, majonezom i drugim kaloričnim sosevima!

Večera bi trebala da bude laganija, kombinovanjem proteina i hidrata nećete pogrešiti. Bitno je da večera ne bude mnogo kasno.
Predlozi: punomasni sir sa povrćem, šampinjoni, tuna, jaja, pileća prsa…

Ako trenirate, važno je da pre treninga vaš obrok sadrži ugljene hidrate koji vam daju potrebnu energiju. Nakon treninga poželjno je pojesti obrok koji je kombinacija proteina i ugljenih hidrata. Tako ćete nadomestiti mišićima ono što im je potrebno.


Bitno je da razmak između svakog obroka bude minimalno 3 sata. Hidrirati se kombinacijom napitaka (voda, biljni čajevi, sveže ceđeno voće), kafa bez mleka i šećera je dozvoljena. Izbaciti grickalice, slatkiše i žvake.

Da li ste znali da postoje zdravi slatkiši? Ako niste, evo predloga: zdrave palačinke, kompot, voćni tanjir, crna čokolada, jezgrasto voće.
Nemojte preterivati! Budite u svemu umereni!

Proteinske palačinke sa borovnicama
Sastojci:
1 kašičica Whey proteina
3 belanceta
120g ovsenih pahuljica
½ banane
120g borovnica, pola praška za pecivo

Priprema:
Ovsene pahuljice ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete praškastu smesu. Zatim dodajete jaja, bananu, protein i prašak za pecivo. Sastojke miksati dok se smesa ne ujednači. Dodati borovnice, izmešati i peći.

Jednostavno, zar ne?

Međutim, tu nije kraj. Uvek postoje osobe koje žele brzo da skinu veći broj kilograma. Rešenje su dijete. Imajte na umu da ukoliko se ne održavaju, imaju jo-jo efekat. Zato, nakon njih preporučujemo ishranu gore navedenu. Za vas smo izdvojili neke od dijeta:

Keto dijeta (ishrana bazirana samo na proteinima)

Dijeta 8 sati (jedete u okviru od 8 sati)

UN dijeta (dozvoljeno je da jedete sve ali u etapama, odlična za osobe koje ne mogu da se odvoje od testa i slatkiša)

Dolazimo do zaključka, zdrava ishrana bi trebala da bude navika. Dijete su vam poslednja opcija. Većina ovoga vam je bila poznata, ali red je da znanje počne i da se primenjuje. Uskoro će leto, ne dozvolite da ga dočekate nespremni.

Pišu: Sara Majstorović i Jovana Maleš

Leave a Reply

Your email address will not be published.