ZAŠTO MLADI STUDIRAJU ONO ŠTO NE VOLE?

Izbor fakulteta je prva velika odluka koju mladi moraju da donesu. Na koji način se studenti u Srbiji nose sa tom odlukom?

Magazin Student je sproveo online istraživanje u kojem je utvrđeno da čak 22,8% studenata NIJE zadovoljno fakultetom koji studira. Od čega čitavih 84% nije učinilo ništa povodom toga.

Mladi kažu da su najčešći razlozi za odlaganje promene bili su strah od novog, izostanak roditeljske podrške i sumnja u sebe.

Zanimljivo je da je veliki broj studenata izabrao da ostane na fakultetu koji ga ne interesuje jer mu on garantuje dobru zaradu u budućnosti.

Upisao sam tehnološki i razmišljao o tome da radim u procesnoj ili naftnoj industriji zbog novca. Književnost je nešto što realno osećam kao svoj poziv, ali su me moji savetovali da idem u neku unosniju liniju posla.“ P.M. (24)

Ima i onih koji su, o ovom ekonomskom aspektu, razmišljali manje racionalno i u prvi plan su stavili lično zadovoljstvo. To nije neočekivano jer su i sami rezultati ankete pokazali da najveći broj studenata veruje da je nezadovoljstvo glavni razlog napuštanja fakulteta.

Imala sam hrabrosti jer sam razmišljala o svojoj boljoj budućnosti u tom momentu. Znam kako je tamo, svesna sam šta sam izgubila, imala sam podršku za odlazak u Sloveniju, ali povratak je bio mnogo težak za moje roditelje. Teško su to prihvatili. Ali sada sam prezadovoljna.“ S.M. (20)

Zapitao sam se, da li će se meni sve ovo isplatiti?! Napustio sam Fakultet političkih nauka, dobio sam posao koji je bio odlično plaćen i odlučio sam da upišem fakultet koji će pratiti moj posao i moja interesovanja. Srećom, imao sam podršku prijatelja i porodice. Malo je reći da sam prezadovoljan, miran i spokojan.“ D.Č. (21)

Istraživanje ukazuje na to da se kao društvo nedovoljno bavimo problemom izbora pravog zanimanja. Malo pažnje je usmereno ka studentima koji imaju ovu ,,muku”. Ono što može opravdati ovakav stav društva jeste to što je teško pronaći granicu između pritiska i podrške.

Studije koje završimo važno će nas determinisati u budućnosti. Ekonomski faktor jeste valjan razlog za studiranje onoga što te ne interesuje, ali strah od promene nije. Nije greška grešiti.

Piše: Sofija Ljubišić

Foto izvor: Unsplash.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published.