Zašto baš klasična muzika i gde možemo da je slušamo čak i kad nije dan žalosti?

Prethodne nedelje povodom trodnevnog dana žalosti na televiziji i radio stanicama slušali smo klasičnu muziku. Da li ste se ikad zapitali zašto se baš klasičnom muzikom izjavljuje žal za nekom osobom? Stvara li to pogrešnu percepciju u društvu o klasičnoj muzici?

„Stil koji odlikuje klasičnu muziku i usklađenost akorda donose smirenost duhu. To je nekako muzika koja je prijatna za svačije uši, naizgled univerzalna. Ne može svako delo klasične muzike ni da se pušta za dan žalosti  s obzirom da ima i onih mnogo bržeg i razigranijeg tempa tako da je ta povezanost sa smrću samo izraz lošeg poznavanja  ove muzike“ izjavio je za magazin Student Dušan Nedeljković, student Fakulteta muzičke umetnosti.

Dušan je stava da je klasična muzika kod mlade populacije vrlo nepopularna i prilično zapostavljena. Mali je procenat onih koji u delima ove muzike vide kvalitet i lepotu.

„Mladima je uglavnom prva asocijacija na klasičnu muziku dosada, nešto vrlo staromodno, namenjeno višim klasama društva. To razmišljanje je vrlo razumljivo za sve koji nisu školovani muzičari i ne planiraju time da se stručno bave“.

U potrazi za klasičnom muzikom

Zadužbina Ilije Kolarca jedna je od najznačajnijih institucija u Beogradu koje promovišu umetnost i muzičku kulturu.  Na ovom mestu godišnje možete čuti više od 300 različitih priredbi i koncerata. Pored drugih žanrova koji se izvode najdominantniji broj koncerata klasične muzike.

U Narodnom pozorištu takođe možete uživati u kvalitetnom operskom repertoaru i izvođenju prvaka opere.

Beogradska filharmonija je jedan od najznačajnijih orkestara  sa najvažnijim internacionalnim angažmanom na ovom polju. Često priređuje i koncerte na otvorenom.

Ukoliko se odlučite da u toku vožnje  ili čak dok trčite uživate u notama klasične muzike možete pustiti Radio Košava Classic, Radio Slavoslovlje ili Naxi Classic Radio.

Numere klasične muzike možda nisu vaš prioritet na top listi, ali su dela velike vrednosti koja oplemenjuju duh. Iskoristite svaku priliku da uživate u slušanju tih  veličanstvenim nota!

Piše: Danijela Čorbić

Foto izvor: Shutterstock

Magazin Student Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.