Zašto 8. mart? Zašto žene?

Osmi mart dan kada u Srbiji cvećare zarade možda najviše tokom cele godine i kada se ruža daje svakoj ženi kao mali znak pažnje. Međutim, ovaj datum u drugim zemljama nema neki značaj i čak se ni ne poklanjaju ruže ili čestita ženama. Zašto je to tako?

Možda je odgovor taj da je u Srbiji neko video način da više zaradi od prodaje cveća, a možda i da žene u inostranstvu ne interesuju pokloni muškaraca. Postavlja se pitanje da li 8. mart treba da predstavlja spomen na mukotrpnu borbu žena na pravo glasa, jednake plate i normalne uslove za rad ili pak samo još jedan način kako će cvećare zaraditi.

Priča počinje početkom prošlog veka kada su žene morale da preuzimaju pozicije svojih muževa (koji odlaze u rat) u fabrikama širom sveta. Zbog veoma loših uslova za rad – manjih plata od svojih muževa, radnog vremena od po 10 sati i nehigijenskih i štetnih poslova, žene su pokretale proteste za bolje uslove. Takav protest u jednoj fabrici tekstila, upravo zbog ovakvih uslova, završava se požarom koji se dogodio unutar fabrike. Usled neobjašnjivog uzroka požara ovaj događaj je tumačen kao pokušaj suzbijanja protesta žena. Međutim, borba se nastavlja širom sveta i negde se može reći da je i završena, ali činjenica je da negde još uvek traje.

Tog 8. marta 1917. godine žene u Sovjetskoj Rusiji dobijaju dugo očekivano pravo glasa i taj dan je proglašen praznikom. Druge komunističke zemlje upravo zbog ove mogućnosti nastavljaju običaj proglašavanja praznika žena istog dana kao u Rusiji. Zbog toga i u Srbiji danas ovaj datum predstavlja praznik.

U svakoj državi je drugačije – negde je praznik, negde su protesti, a negde je samo dan sličan Danu zaljubljenih. Međutim, suština je manje-više ista, a to je da se žene u većini zemalja slave i priznaju kao bitne i jednake muškom rodu.

Piše: Anika Bečki

FOTO: Unsplash

Magazin Student

8. mart – Dan žena

Leave a Reply

Your email address will not be published.