Vršnjakinja Notr Dama služila kao zgarište guma
Crvka Bogorodice Ljeviške je podignuta na temeljima crkve iz 10. veka. Ruinirana je tokom martovskog pokrova na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

U njoj su paljene automobilske gume i bure nafte prilikom čega je oštećen veliki broj fresaka. Međutim, ovo nije prvi put da je uništavana.

Sredinom 18. veka je pretvorena u džamiju. Tom prilikom su freske doslovno izudarane čekićem, izdubljene, prekrivene slojem maltera i prekrečene.

O tome da postoje ljudi druge veroispovesti i nacionalnosti koji poštuju tuđu kulturu i svetinju, svedoči natpis na arapskom koji se nalazi na jednoj od fresaka. Ne zna se ko je autor prvog srednjovekovnog grafita. Njegov prevod glasi: ,,Zenica oka moga gnezdo je lepote tvoje“.

,,Zenica oka moga gnezdo je lepote tvoje“ – Natpis na arapskom

Prilikom rekonstrukcije 1951. godine ispod jednog od stubova crkve je otkrivena netaknuta freska Bogorodica sa Hristom hraniteljem.

Naspram osvetljenog pravougaonika na fotografiji ispod se ne nalazi prozor. Nakon restauracije, tako bi trebalo da izgledaju sve freske u crkvi. Za to, naravno, nema sredstava.

Restaurirani kvadrat

Požar koji je zahvatio Notr Dam je brzo ugašen. Skupljeno je više miliona evra za njenu sanaciju. Njena vršnjakinja nije doživela ni približno sličnu sudbinu. Tek dve godine nakon pokrova šiptarskih separatista upisana je u listu svetske baštine kao spomenik od izuzetnog značaja.

Iako je tokom svoje istorije uništavana mnogo puta, crkva Bogorodice Ljeviške i dalje ponosno stoji na istom mestu i svedoči o vekovima srpske istorije na Kosovu i Metohiji.

Bogorodica Ljeviška

Pisao: Jovan Macut

IZVORI FOTOGRAFIJA: lična arhiva.

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.