Vest, temelj novinarstva

Vest nije lako napisati. Onaj ko ulazi u novinarsku profesiju mora da zna da vest mora biti tačna, zbog toga nas jedino čitaju, gledaju i slušaju. Mora biti jasno i objektivno napisana. I mora biti blagovremeno objavljena. Najgora vest je ona koja je netačna, a prećutkivanje je loše podjednako kao i falsifikovanje. Kako napisati vest?

Mnogi kažu lako ako odgovoriš na pet pitanja: KO, ŠTA, KADA, GDE, KAKO. Nema pravila kojim se redosledom odgovora na ta pitanja. To je stvar novinara i njegove procene. Nekada je važnije ŠTA se desilo, na primer, da se autobus prevrnuo nego KO je autobus vozio. Vest se piše tako da se najvažnija činjenica stavi na sam njen početak, u prvoj rečenici („Zvezda je šampion Evrope u fubalu…. „… ili „Madona se udaje … saopštio je juče njen agent za štampu i pokazao fotografije zaljubljenog para…).

Ovako napisana vest ne nosi rizik da se pri skraćivanju izbaci ono najvažnije i odmah je opravdan naslov (ovde su jedini mogući naslovi „Zvezda šampion Evrope“ i „Madona se udaje“). Jer, čitaoci vesti najčešće i čitaju zbog naslova. Zato je i preporuka da se prvo otkuca naslov pa potom tekst vesti, jer ako nemate naslov, nema ni vesti. Najvažniji deo vesti zove se lid, odnosno glava vesti. Vest je po svojoj suštini kratka i baš zbog toga je potrebno umeće da se napiše.

Redakcija Studenta

Leave a Reply

Your email address will not be published.