Veliki, loši vicevi
Ne znam da li se sećate onog naivnog perioda kad ste bili klinci, kad nam neko kaže da se od brabonjaka prave bombone? A pre nego što uopšte stignemo do otkrovenja – nama su već usta puna. Sad kao ide smeh u pozadini, dok odjednom svi ne skopčaju da je ovo malo previše specifična situacija.

Ili pročitate u nekim novinama praktičnu foru, probate da je izvedete i magično se pretvori u najsmešnije batine ikada, rečnikom Big Laleta pupe-lupe-stradalo-ti-dupe. Posle nekog vremena, čovek nauči da praktični vicevi, smicalice nisu uopšte toliko praktični. Pre svega zato što sami vremenom postajemo jedan.

Možda zvuči grubo upoređivati nevino mazanje pastom za zube na donji deo kvake (i batine posle toga), sa problemom našeg postojanja, ali takva je situacija (vanredna). Svaki postupak ima svoju kaznu, svaka šala ima kontrašalu, a sve se to magično obije o našu glavu bez obzira na to ko je kreirao tu bezbožnu zavrzlamu.

Sada, došli smo do dela teksta koji smo svi čekali – top lista praktičnih viceva koji su nam se magično obili o glavu. Svi vi koji čekate smešno na kraju filmova sa Džekijem Čenom, ovo će vas oduševiti.

  • Prvi dobar vic je onaj najsvežiji. Bio jedan Srbin doktor i jedan Srbin političar i pričali su o epidemiji ispred milionske publike. Kao u svakom dobrom vicu, ovde ima još viceva unutra i dosta smejanja (meta, sine, meta). I sad ja ne znam šta se sve u međuvremenu odigralo, ali znam da ih je virus nasamario na kraju.
  • Ovaj dobar vic više spada u mim kulturu. To je kao kad ironično nešto podržavate jer vam je smešno ili jer se inatite nekome i tako sve dok ne skontate da ono smešno dolazi po vas. Bio jedan Amerikanac, imao je smešnu frizuru i pričao je gluposti. Toliko je bilo smešno da je fora dosegla vrhunac njegovom pobedom na izborima. I sad više nije smešno (valjda).
  • Ovaj gornji me je podsetio na jedan ovdašnji. Samo umesto smešne kose je bio beli konj i mistična figura na njemu. Dobro, taj vic je manje smešan jer nije imao velikih posledica, ali forama se u kljove ne gleda. Svakako, 10% smešno je bolje od 0% smešno.
  • Mrzim fazone koji se nadovezuju, to je kao Rambo 1, 2, 3, pa vremenom pada kvalitet. Ovo ovde je više Povratak kralja među vicevima. Smešan deo je što uključuje povratak. Kralja, ne bih rekao. Više dvorsku ludu. Vratio se čovek sa velikim škembetom iz izgnanstva i rekao je da će da napravi haos. Haosa nije bilo. Samo drame. Mnogo drame ni oko čega, dok se nije provalilo da je postojanje ovog gospodina vic sam po sebi. Ali on i dalje postoji. To je deo koji nam se obija o glavu.
  • Ovaj tekst. Ha! Evo ga opet meta deo.

Došli smo da kraja jedne smešne liste.

Smešna je kao moja novinarska karijera ili košulja koju letom nosim.

 Smešna je kao sneg u aprilu. Ili kao vanredno stanje.

Smešna je kao naše postojanje.

Piše: Aleksandar Ćatić

Leave a Reply

Your email address will not be published.