“Velika Andrićeva nagrada” u rukama srpskog akademika, Dragoslava Mihailovića

Dragoslav Mihailović, srpski akademik i poznati književnik, dobio je  „Veliku Andrićevu nagradu“  koju dodeljuje Andrićev institut. Nagrada je uručena 27. januara u Andrićgradu.

Ispred Andrićevog instituta, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica naglasio je da će Dragoslavu Mihailoviću biti uručena „Nagrada Ive Andrića“ za životno delo, odnosno za sveukupno stvaralaštvo i to na svečanoj ceremoniji  kojoj su, pored publike i novinara, prisustvovali i neki od prethodnih laureata. Članovi ovogodišnjeg žirija, osim Kusturice, bili su i akademik Jovan Delić, pisac Muharem Bazdulj i kritičar Želidrag Nikčević.

Mihailovića su prihvatili i podržali najznačajniji srpski pisci i kritičari. On je postao rodonačelnik „proze novog stila“, književnoistorijski orijentir koji se usmerio na tuđi govor, na živu reč koja stvara iluziju neposrednog usmenog kazivanja. Glasovi njegovih junaka su snažno obojeni dijalektima, slengom, uličnim žargonima…

Prvi put kada je naš poznati akademik ušao pod zaštitu Andrića bilo je na dodeli nagrade „Bora Stanković“, posle incidenta sa romanom „Kad su cvetale tikve“ i nalaženja na ideološkom nišanu. Naš nobelovac je tada ustao i pred svima se srdačno pozdravio sa Mihailovićem – tim postupkom dajući do znanja da između „lovaca na glavu“ pisca i vlasti, postoji neprobojni štit.

„Velika nagrada Ivo Andrić“ već petu godinu zaredom predstavlja jedno od najznačajnijih književnih priznanja, a njeni dosadašnji laureati su: Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo.

Piše: Iva Jevtić

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.