Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” najveća je biblioteka tog profila u zemlji i regionu. Prvenstveno je namenjena studentima, profesorima i istraživačima, ali je mogu koristiti i ostali građani. Članstvo traje godinu dana od dana upisa, a pored godišnjih predviđene su i privremene članarine. Osim fonda biblioteke, studentima su na raspolaganju i čitaonice. U okviru Univerzitetske biblioteke postoje četiri čitaonice: studentska, profesorska, čitaonica periodike, čitaonica Odeljenja retkosti i Čitaonica odeljenja za narodnu književnost. Postoji i internet učionica u kojoj se koriste elektronske baze podataka iz fonda biblioteke. Sve čitaonice rade od 8h do 20h osim čitaonice za rukopise koja radi od 8h do 14h. Korisnici imaju mogućnost pristupa elektronskom katalogu Srbije sa 1.500.000 zapisa. Literatutra koju nije moguće pronaći u ostalim biblotekama, može se poručiti putem međubibliotečke pozajmice iz zemlje i inostranstva.
Godišnja članarina za studenta iznosi 1500 dinara, za mesec dana se mogu izneti tri knjige i tri istovremeno čitati u čitaonici. Mesečna članarina za studente istraživače iz inostranstva iznosi 800 dinara. Moguće je i povremeno (privremeno) članstvo: za tri dana u kontinuitetu 500 dinara, a za mesec dana članarina je 800 dinara.
Tokom školske godine studentska čitaonica radi produženo radnim danom do 23h Radno vreme: Radnim danom od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 14 časova.

Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 71
011/33-70-509
www.unilib.bg.ac.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.