Udaj se za svog silovatelja- Moguće usvajanje novog turskog zakon

Moguće usvajanje uznemirujućeg zakona u Turskoj, podiglo je čitavu žensku populaciju na noge. Zakon „Udaj se za svog silovatelja’’, navodi da će muškarci koji siluju devojčice ispod 18 godina izbeći zatvorsku kaznu ako stupe u brak sa njima.

Kritičari govore da ovaj zakon legitimira i podržava zakonsko silovanje, dečji brak, omogućava zlostavljanje i seksualno uznemiravanje dece.

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, optužen je za seksizam u prošlosti, nakon što je izjavio da žene nisu jednake muškarcima. On ovaj zakon smatra načinom da ostvari svoje ciljeve oko povećanja stanovništva. Kako on kaže, silovatelj koji se oženi svojom mladom žrtvom pomoći će u odgoju deteta rođenog iz incidenta, a i devojčica će ispred sebe imati mnogo plodnih godina, pa će moći da rađa još dece. Erdogan je takođe izjavio da žene treba da imaju najmanje troje dece, kao i da su žene koje odbacuju majčinstvo – nepotpune.

Uoči Međunarodnog dana žena 2018. godine, turski predsednik je optužio medije za porast slučajeva nasilja nad ženama i zlostavljanja dece, poručivši novinarima da više ne objavljuju takve incidente.

Slični zakoni su umalo primenjeni u zemljama širom Bliskog istoka i Severne Afrike. Međutim, zahvaljujući protestima i kampanjama o ženskim pravima, ovakav zakon nije ugledao svetlost dana.

Legalna starost pristanka i ulaska u brak u Turskoj je 18 godina, ali vladin izveštaj objavljen 2018. godine procenjuje da je, u poslednjih deset godina, ukupno 482.908 maloletnih devojčica stupilo u brak.

Ujedinjene nacije kažu da je 38% žena u Turskoj pretrpelo fizičko ili seksualno nasilje od partnera. Kampanja koja se zove „Mi ćemo zaustaviti zločine“, procenjuje da je u zemlji, tokom 2017. godine, oko 409 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice.

Hrabre žene-borci organizuju masovne proteste, gde se bore za svoja prava. Najupečatljiviji deo protesta jesu devojčice obučene u venčanice poprskane krvlju, dok su na svojim licima naslikale otiske od udaraca. Žene na protestima poručuju da su uplašene i da nisu sigurne u svojoj zemlji.

Izvor: Miror, Independent

FOTO: Google

Piše : Sofija Vujošević

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.