,,U borbi između srca i mozga na kraju pobeđuje želudac”

Otac savremenog satiričnog aforizma bio je poljski satiričar, pesnik i filozof Stanislav Ježi Lec. On je imao veliki uticaj na neke od najvećih srpskih književnika (poput Dušana Radovića, Branislava Crnčevića, Milovana Vitezovića) i ostao začetnik oštroumnih opaski i nezaboravnih aforizama.

,,Satiričaru! Čudiš se da te ne slušaju? Istinu govoriš u oči, umesto da je šapućeš u uho.”

Iako je živeo svega 60 godina, od 1906. do 1966, njegov život je bio prilično buran. Možda su upravo životna iskustva ono što mu je naoštrilo misli i oblikovalo britak jezik. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zarobljenik u koncentracionom logoru iz koga je probao da pobegne dva puta. Oba puta je bio uhvaćen i posle drugog pokušaja izrečena mu je smrtna kazna. Pre izvršenja smrtne kazne dali su mu lopatu da sam sebi iskopa raku. Tom lopatom ubio stražara, obukao njegovu uniformu i uspeo da pobegne. Kasnije je pisao: „Romantik bi procenio da su dekoracije pogodne i umro. Ja sam satiričar. Ubio sam ga lopatom.“

,,Tvrdi režim je najlakše stvoriti od mekih podanika.”

Uvek na strani naroda, Lec kroz aforizme kritikuje sve oblike vlasti, totalitarizma i tiranije. U svom stilu piše:,,Vladar je obećavao: „Stvarnost ću pretvoriti u bajku“. To je i učinio. Ništa više nije bilo istina”. Jedan od poznatijih Lecovih komentara komunizma je: „Srpom možeš ubiti čoveka. Čekićem možeš ubiti čoveka. A da ne govorimo o srpu i čekiću.”

“Reč čudno devalvira. Iz opticaja treba najpre povlačiti one krupne.”

Ni mediji nisu izbegli gorke pilule ovog satiričara. O njima kaže:„Za starog Rokfelera štampali su posebne novine pune izmišljenih događaja. Druge zemlje imaju iste takve novine koje se ne štampaju samo za milijardere, nego za ceo narod.“

Predstavljamo vam još neke od Lecovih najpoznatijih aforizama:

  • Ko uspešno izvrši samoubistvo ne može sebi ni da čestita.
  • Garancija mira: Zakopavanje ratne sekire zajedno s neprijateljem.
  • Ko poseduje genijalnost, nadarenost, obrazovanje i slično, njemu bi dobro došlo i malo drskosti. Onome, pak, ko je drzak spomenute sitnice ne trebaju.
  • I nakon nekih aplauza trebalo bi oprati ruke.
  • Postani čovek! I majmuni su već u tome uspeli.
  • O pesniku H: Nedostatak talenta nadoknađen mu je brojnim književnim nagradama.
  • Od kultaličnosti gori je samokult bezličnosti.

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.