Tiodorović: Zatvorićemo škole i fakultete ako dnevno bude više od 500 zaraženih

Prema procenama Branislava Tiodorovića, člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, moguće je ponovno zatvaranje škola i fakulteta ukoliko brojke na dnevnom nivou premaše 500.

„Ova nedelja biće veliki test, uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh“, naveo je epidemiolog za Kurir.

Očekuje se da se taj broj dostigne u predstojeće dve nedelje ukoliko se ljudi ne budu pridržavali propisanih mera. Tiodorović je takođe naglasio da je zadovoljan što se u nekoliko većih gradova ugostiteljski objekti u proteklih nekoliko dana pridržavaju ograničenja radnog vremena do 23 časa.

Čak i u slučaju dnevnog porasta broja obolelih na najmanje 300-400 ljudi, ne treba uvoditi policijski čas već je dovoljno zatvoriti restorane i kafiće u žarištima epidemije kako navodi za N1.

„Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih“, naveo je epidemiolog za N1.

Takođe za N1 naglasio je kako veće mere predostrožnosti treba primeniti u gradskom prevozu gde je neophodna distanca između putnika, maske kao i kompletna dezinfekcija autobusa kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Piše: Jovana Maleš

Leave a Reply

Your email address will not be published.